plakat kiwi romsås (Foto: Anders Røberg Larsen)
plakat kiwi romsås (Foto: Anders Røberg Larsen)

Butikk boikottet avisforsider med bilde av Breivik

Ville at «han vi ikke nevner med navn» skulle glemmes, ikke eksponeres.

Butikksjefen i Kiwi-butikken på Romsås igangsatte sitt eget initiativ der alle aviser med bilder av terrorsiktede Anders Behring Breivik på forsiden skulle snues i avisstativene.

På en plakat i butikken forklares det hvorfor.

Snur avisene

«Kjære kunder. VG og Dagbladet har et perverst behov for å trykke bilde av «han vi ikke nevner med navn» på forsiden. Vi ønsker ikke å ha bildet av han på våres arbeidsplass. Han skal glemmes, ikke eksponeres. Så lenge avisene velger en slik forside, velger vi å snu avisene. Hjelp oss å holde butikken ren for slikt tabloid dritt og hold Dagbladet og VG snudd.»

Anders Røberg-Larsen bor selv på Romsås og var innom lokalbutikken sin fredag da han så plakaten.

– Jeg ble veldig grepet av det og jeg syntes det var et godt initiativ å snu avisene, sier Røberg-Larsen til tv2.no.

– Slitsomt å se bilder av ham

Han tok et bilde av plakaten og postet det på twitter-kontoen sin, med en oppfordring om at andre butikker gjør det samme.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på bildet og oppfordringen. For oss som er midt oppi dette, er det slitsomt å se bilder av gjerningsmannen overalt. Det hadde vært fint om alle butikker i Oslo gjorde det samme som Kiwi på Romsås. Hvis ikke, kan vanlige kunder gjøre det selv. Jeg gjør det, sier Røberg-Larsen.

Selv har han mistet en ung gutt han var speiderleder for. Belastningen med å se Behring Breiviks ansikt er derfor ekstra stor.

– Alle på Romsås kjente Thomas og han var en vi alle var glade i. Det er på tide å tone ned gjerningsmannen og bilder av ham. Vi har sett bildene nok ganger nå.

LES OGSÅ: Intervjuet Bano timer før tragedien

– Kan ikke glemmes ved å gjemmes bort

Men generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er uenig i initiativet.

– Vi kan ikke glemme Anders Behring Breivik og den ondskapen han representerer ved å gjemme ham bort. Tvert imot må han og det han står for eksponeres. På samme måte som mediene må sette lyskasteren på alle som har makt, må også ekstremister i alle miljøer granskes. Et demokratisk samfunn må ikke fortie og fornekte det ekstreme, sier Kokkvold.

Tenn et lyd for ofrene

Han synes ikke andre butikker bør følge Kiwi Romsås eksempel. Likevel har Kokkvold stor forståelse for aksjonen.

– Jeg forstår det hat og fortvilende sinnet dette representerer. Det er utvilsomt mange som tenker at nå orker de ikke se dette mennesket mer.

plakat kiwi romsås (Foto: Anders Røberg-Larsen)
plakat kiwi romsås (Foto: Anders Røberg-Larsen)

Vil fortsette å bruke bilder

Redaksjonssjef Jan-Erik Lauré VG er enig med Kokkvold.

– Vi vet at det er sterke reaksjoner på både bilder og saker som omhandler gjerningsmannen, men det forhindrer ikke at vi må skrive om det forferdelige han har gjort. Det at de snur avisene andre veien er ihvertfall bedre enn at de ikke setter avisene i stativene i det hele tatt, sier Lauré.

Avisen vil fortsette å bruke bilder av Breivik på forsiden.

– Vi bruker bilder av ham når det er journalistisk betinget og relevant å gjøre det, men vi forsøker å unngå å bruke Breiviks egne bilder, sier Lauré.

Han får medhold av ansvarlig redaktør i Dagbladet, Lars Helle.

– Det er ikke rett måte å svare på i den situasjonen som Norge er i idag. Jeg oppfatter det som velment, men det er helt i strid med de verdier som også statsministeren har omtalt i disse dager, nemlig åpenhet, diskusjon og høyde for synspunkter og meninger. Man kan ikke ha monopol på hvordan Breivik skal framstilles, sier Helle.

LES OGSÅ: Oslo AUF mistet sin leder

9,3 millioner treff

Fredag ettermiddag ble Kiwi-butikken pålagt av Norgesgruppen å snu avisene riktig vei. Butikksjef Morten Inderdal i Kiwi på Romsås ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Kiwi servicesenter. Det har ikke lyktes tv2.no å komme i kontakt med noen der fredag.

I skrivende stund gir et google-søk på Anders Behring Breivik 9,3 millioner treff.