DØDE PÅ UTØYA: Håvard Vederhus. (Foto: Arbeiderpartiet)
DØDE PÅ UTØYA: Håvard Vederhus. (Foto: Arbeiderpartiet)

Oslo AUF mistet sin leder

Håvard Vederhus er bekreftet som en av de omkomne på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvard Vederhus (21) var leder for AUF i Oslo og var regnet som et stort politisk talent.

I 2008 ble han valgt til leder for Elevorganisasjonen, som den yngste noen sinne. Han var ikke ferdig på videregående da han ble valgt.

– Det har aldri skjedd før. Vanligvis jobber man et år som frivillig i organisasjonsledelsen før man velges til leder, sa den gang 18 år gamle Vederhus til Nordre Aker Budstikke i mai 2008.

Beundret Annan

Etter at han i 2008 tok eksamen ved Oslo katedralskole, startet han studier innen samfunnsøkonomi og rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

I et intervju med VG for to år siden sa Vederhus at Kofi Annan var hans politiske forbilde.

– Jeg er veldig engasjert i internasjonale spørsmål og konfliktløsning, sa Vederhus.

Vederhus hadde også flere andre verv og var et kjent ansikt i organisasjonslivet. Blant annet var han leder i Norsk studentorganisasjons internasjonale komité og medlem av Oslo bispedømmes ungdomsråd, ifølge Wikipedia.

Intervjuet Bano timer før tragedien

I dyp sorg

Fredag kveld ble navnene på 33 av de drepte fra Utøya og tre av de drepte i Regjeringskvartaletoffentliggjort. Alle de omkomne etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya er identifisert, opplyser politiet.

Ifølge politiet døde til sammen 77 mennesker i angrepene, 69 på Utøya og åtte i Oslo. De er én mer enn tidligere opplyst.

Her er ofrene for terrorangrepene

– Det er med dyp sorg vi har mottatt meldingen om at Håvard Vederhus, Synne Røyneland, Carina Borgund, Porntip «Pamela» Ardam, Thomas Margido Antonsen, Mona Abdinur, Isabel Victoria Green Sogn mistet livet på Utøya. De var alle våre gode AUF-kamerater. I dag går våre tanker til deres nærmeste familie, heter det i en uttalelse på AUF Oslos nettsider fredag kveld.

– Håvard var en svært omsorgsfull leder. Jeg husker jeg satte utrolig stor pris på at Håvard ba hvert enkelt fylkesstyremedlem ut på kaffe for at han skulle bli kjent med hver og en av oss. Det har betydd mye for meg, sier nestleder i AUF i Oslo, Prableen Kaur.

Barndomsvenn: – Må ha vært noe alvorlig galt med Anders fra første stund