Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilbake i trygghet i sitt hjem i Beirut forteller Bassel al-Oud om skrekken, frykten og panikken han følte under terrorangrepet på Utøya fredag.

Al-Oud som er i slutten av 20-årene, forteller at dette var hans første møte med «absolutt skrekk» etter å ha levd hele sitt liv i et land som til stadighet blir revet i stykker av krig, i en by som har vært rammet av borgerkriger, invasjoner og bomber.

– Da jeg først hørte skytingen og folk begynte å få panikk, tenkte jeg, hvorfor får de panikk? Skyting hører vi hver dag i Beirut, sa al-Oud, som var eneste libaneser på AUFs sommerleir på Utøya.

Les også: – Må ha vært noe alvorlig galt med Anders fra første stund

– Men noen få sekunder senere gikk virkeligheten opp for meg, og jeg så en massakre med mine egne øyne, sier han videre.

Torsdag fortalte han pressen i Beirut om de gruoppvekkende øyeblikkene og hvordan han overlevde.

– Folk løp over steinene, de holdt pusten under vann, de gjemte seg under senger og klatret opp i trær for å slippe unna kulene fra en kaldblodig drapsmann utkledd som politi som skjøt mot alle, selv mot barn som tryglet ham om ikke å skyte på dem, forteller han.

Al-Oud som slapp unna ved å legge på svøm til fastlandet sammen med to andre, beskriver Anders Behring Breivik som en «mann som hadde sitt oppdrag, som trodde på det han gjorde».

– Fra mitt gjemmested kunne jeg se ham, en mann som hadde kontroll over sitt våpen og sitt sinn, sier han.

Dette er ofrene for terrorangrepene 22. juli

Han sier at da skytingen begynte, løp han og noen andre ut en bakdør og gjemte seg på et sted der de kunne se ham skyte. Da de så ham nærme seg der de var, løp de bort og svømte fra øya.

– Han var ute etter å drepe så mange han kunne. Sånn så det ut for oss. Vi så ham sparke til de døde på bakken for å være sikker på at de ikke levde, sa han.

(©NTB)