SAMLET: Jens Stoltenberg og partiledere under pressekonferansen foran Statsministerboligen.  (Foto: TV 2)
SAMLET: Jens Stoltenberg og partiledere under pressekonferansen foran Statsministerboligen. (Foto: TV 2)

Terrorofre får begravelsen dekket av staten

Regjeringen gir penger som skal dekke begravelsene til terrorfrene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom fram under en pressekonferanse onsdag kveld utenfor statsministerens bolig i Parkveien i Oslo.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde onsdag kveld et orienteringsmøte med andre partiledere, hvor det kom fra tre tiltak som skal igangsettes så snart som mulig.

Det ene handler om statens tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med begravelser og minnesamvær.

Vil ikke ha usikkerhet

– Dette er ikke en begravelse på statens bekostning. Slike begravelser er enkelttilfeller, og vurderes enkeltvis. Begravelse til terrorfrene vil få tilskudd som skal dekke kostandene til gravferd og minnesamvær. Vi har besluttet å gi tilskudd ettersom dette er begravelser som vil få et større omfang på grunn av mange deltakere, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han regner med at tilskuddet vil være på cirka 100.000 kroner.

Les også: – Brått sto han foran oss med hendene over hodet

Stoltenberg sa i tillegg under pressekonferansen at de overlevende fra Utøya kan søke om voldoffererstatning.

– De som er rammet av angrepene vil kunne ha krav på voldsoffererstatning og bistand i forbindelse med gravlegging og minnesamvær. Det skal ikke være usikkerhet når det gjelder erstatning, sier Stoltenberg.

Egen kommisjon

Et annet tiltak som skal iverksettes er 22.juli-kommisjonen. Det vil være en uavhengig kommisjon som skal gå gjennom hele hendelsesforløpet 22.juli.

– Vi oppretter en egen kommisjon som skal se på alle sidene ved angrepet. Det er viktig med en grundig gjennomgang, men jeg har lyst til å understreke at dette ikke vil være en granskningskommisjon. Vi har stor respekt for det arbeidet som personell har gjennomført og gjør, men det er viktig at vi får en fullstendig gjennomgang av hva som har skjedd, sier Stoltenberg.

Les også: Amerikanere ler av straffen som venter Breivik

Kommisjonen skal være uavhengig og ha et eget sekretariat og få navnet 22. juli-kommisjonen. Den skal rapportere direkte til statsministeren som deretter skal legge fram en sak for Stortinget.

Se reportasje (reporter: Per Magne Dalen)

536625

Det vil bli opprettet et eget hensiktsmessig regelverk for terrorkommisjonen, og statsministeren regner med at det kan gå rundt ett år før en rapport kan legges fram.

Statsministeren legger vekt at på kommisjonen skal ha høy grad av integritet, og at det er viktig for pårørende at det blir gjennomført en grundig gjennomgang av angrepene.

Les også: Petter Stordalen gir Utøya fem millioner kroner

Vil unngå lignende tragedier

– Det vi har planlagt vil ikke bringe de omkomne tilbake, men vi håper det vil mildne omstendighetene for de pårørende og sikre oss så godt vi kan for at slike hendelser skjer i fremtiden, sier Stoltenberg.

Det siste tiltaket som ble avtalt onsdag er en arrangering av en nasjonal minnemarkering der de etterlatte etter angrepene på regjeringskvartalet og Utøya deltar. Det vil også bli arrangert en egen markering for ansatte i regjeringskvartalet. Kostnader knyttet til reiseutgifter i forbindelse med den nasjonale minnemarkeringen i Oslo vil også bli dekket.