Politi innsatsleder pressekonferanse Hønefoss (Foto: TV 2)
Politi innsatsleder pressekonferanse Hønefoss (Foto: TV 2)

– Brått sto han foran oss med hendene over hodet

Slik foregikk pågripelsen av massemorderen Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På pressekonferansen til Nordre Buskerud politidistrikt onsdag gjenfortalte innsatsleder Magne Gåsbakk hvordan politiet inntok Utøya og pågrep Breivik.

Selv hadde han fri da meldingen kom om skyting på øyen.

Fikk motorstopp

– Jeg møtte på politistasjonen klokken 17.43. Jeg forsto at dette var alvorlig, forteller Gåsbakk.

Han kjørte sammen med en kollea mot Utøya, der de møtte beredskapstroppen. Til sammen ti bevæpnede politimenn satte seg i politibåten og kjørte mot Utøya.

– Men underveis fikk båten motorproblemer. Det var flere båter på vei mot oss for å varsle om hva som skjedde på Utøya. Vi tok over deres båter. Det var to skjærgårdsjeeper som var hurtiggående. Den ene båten hadde større motor og kom raskere fram til Utøya.

– Brått sto han foran oss

Da politimennene kom fra til øyen, ble de møtt av skrekkslagne ungdommer som kom løpende mot dem. De pekte alle i retning av der Breivik befant seg.

– Vi hørte og så også skudd. Det smalt hele tiden. Vi løp mot sydspissen cirka 350 meter og da vi nærmet oss ropte vi «bevæpnet politi» for å få oppmerksomheten mot oss.

Terrenget var ganske uoversiktelig med tette kratt.

– Brått sto gjerningsmannen foran oss med hendene hevet høyt over hodet. Våpenet lå 15 meter bak gjerningsmannen. Han ble pågrepet på vanlig måte.

Roser frivillige og mannskaper

Mens en mann fra beredsskapstroppen ble sittende vakt ved Breivik, gikk de andre i gang med livreddende førstehjelp på stedet.

Selv gikk Gåsbakk tilbake til bryggen og evakuering ble iverksatt.

– Det var en strøm av evakuerte som kom løpende og som politiet kom bærende på hele tiden. Frivillige med båter kom inn og hentet med seg skadde og kjørte dem til land.

Etterhvert gikk arbeidet over i en redningsaksjon for ofrene.

– Jeg er stolt og ydmyk over alle mannskapene som bidro. Det var mot og handlekraft hele veien. Det var også fra alle de frivillige rundt øya og fra land. De gjorde en utrolig innsats som var helt fantastisk, sier en rørt Gåsbakk.

68 personer er bekreftet drept på øyen, mens åtte ble drept i Oslo sentrum. Fortsatt er mange savnet.