ANKER TIl HØYESTERETT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik anker oppnevnelsen av nye sakkyndige til Høyesterett. (Foto: Jon Are Berg Jacobsen/SCANPIX)
ANKER TIl HØYESTERETT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik anker oppnevnelsen av nye sakkyndige til Høyesterett. (Foto: Jon Are Berg Jacobsen/SCANPIX)

Psykiater om Breivik: – Så komplisert at vi først i historiens lys kan få svar

Den svenske psykiateren Jonas Eberhard har lest deler av massemorderen Anders Behring Breiviks manifest og mener det vitner om en sterkt narsissistisk person.

Den svenske psykiateren og postdoktoren Jonas Eberhard er tilknyttet Lunds Universitet i Sverige og Institute of Psychiatry ved King’s College London.

Han sier til TV 2 at terrorsiktede Anders Behring Breivik bærer preg av å være en sterkt narsissistisk personlighet. Breivik er siktet for å ha drept minst 76 mennesker.

Psykiateren har lest gjennom deler av Breiviks manifest som ble publisert timer før bomben gikk av i Oslo sentrum og massakren startet på Utøya. Eberhard har også fulgt saken gjennom mediene.

LES OGSÅ: Gjerningsmannen la ut video og manifest på nettet

Tror tiden vil gi svar om Breivik

Han tror Breivik har tatt det ille opp at han ikke fikk bruke sin egendesignede gallauniform under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Dette var et av kravene fra Breivik for at han skulle gi flere opplysninger i avhør om det han omtaler som to andre celler.

– I sitt manifest skriver han at han hadde forberedt en tale og at han ville bruke retten som en plattform for å spre sitt politiske budskap – er et klart tegn på en sterk narsissistisk personlighet, sier psykiateren.

I manifestet gir også Breivik uttrykk for å være kroppsfiksert og veldig opptatt av sitt eget utseende. Blant annet ved at han tar anabole steroider for å bygge kropp, og at han er nedfor når han legger på seg.

Først i historiens lys vi kan regne med å få noen riktige svar

Han tror at den kommende tiden vil gi flere svar på hvorfor Breivik gjorde som han gjorde, og i hvilken grad gjerningsmannen er preget av galskap, politisk ekstremisme og ren og skjær ondskap.

– Men det hele er fremfor alt tragisk, ufattelig og kanskje så komplisert at det egentlig først er i historiens lys vi kan regne med å få noen riktige svar, sier Eberhard til TV 2.

LES OGSÅ: Terrorsiktet tok steroider, og planla massedrap i ni år

Trekk av personlighetsforstyrrelser

Etter å ha lest deler av det over 1500 sider store manifestet mener Eberhard at Breivik ikke har noen kognitive problem, altså problemer med tankeprosessen – noe som ofte er vanlig hos psykisk syke personer.

- PERSONLIGHETSFORSTYRRELSER: Den svenske psykiateren Jonas Eberhard mener Anders Behring Breivik bærer preg av personlighetsforstyrrelser etter å ha lest drapsmannens mye omtalte manifest. (Foto: ctp-idealist.se)
- PERSONLIGHETSFORSTYRRELSER: Den svenske psykiateren Jonas Eberhard mener Anders Behring Breivik bærer preg av personlighetsforstyrrelser etter å ha lest drapsmannens mye omtalte manifest. (Foto: ctp-idealist.se)

– Han virker velbegavet, sliter ikke med læreproblemer, han har åpenbart egenskap ved å være usedvanlig fokusert og målrettet, og selv om vi nå med «fasiten i hånden» (manifestet red.anm.) kan dra forhastede konklusjoner, så viser han ikke tegn til forstyrrelser av den såkalte eksekutive evne, evne til å planlegge og gjennomføre komplekse prosjekt.

Psykiateren viser også til at det ikke tyder på at Breivik har hatt problemer med å «oppføre seg normalt» i hverdagslig sammenheng.

Flere bekjente av Breivik gjennom oppveksten og senere i jobbsammenheng har gjennom mediene fortalt om det som tilsynelatende har vært en problemfri oppvekst. Han skal av de fleste ha blitt oppfattet som høflig og hyggelig, men i de senere årene holdt seg mye for seg selv.

– I stedet finnes det trekk av personlighetsforstyrrelser av den utagerende typen som vrangforestillinger, selvforherligelse og et svart-hvitt syn på omverdenen der mennesker tilhører enten den gode eller dårlige siden. Dette er personlighetstrekk som man kan forvente seg er vanlig hos ekstremister i alle tilfeller, både på høyre- og venstresiden.

Økt mottakelighet for det ekstremistiske

Eberhard forklarer at menneskets personlighet og psyke i høy grad er et utslag av samspill mellom gener, hjernepåvirkning og oppvekstsmiljø, men utover dette spiller andre sosiale og psykologiske faktorer inn for hvordan den enkelte person handler.

– Jeg tenker da på det å stå utenfor sosialt, frivillig som ufrivillig, som hos mottakelige personer kan medføre en marginalisering som kraftig øker mottakeligheten for det ekstremistiske. Som et ledd i denne kan fantasifostre utvikle seg til virkelige monstre.

Her viser Eberhard til Breiviks forestilling om et kommende Eurabia (red.anm. Breiviks skriver i sitt manifest om hatet mot et Europa invadert av islamister, kalt Eurabia) som har vokst seg sterkere over mange år.

LES OGSÅ: Terrorsiktedes far: – Jeg er i sjokk

– Han er ikke som noen av oss

Gjerningsmannen Anders Behring Breivik skal innen kort tid undersøkes av rettsoppnevnte psykiatere. Dette ønsker både politiet og Breiviks forsvarer, Geir Lippestad.

På en pressekonferanse tirsdag fortalte forsvareren om noe av hva Breivik har uttalt.

Blant annet at han er i krig og at han mener at massedrapene han har utført var nødvendig og at nasjonen vil takke ham om 60 år. Forsvareren legger heller ikke skjul på at han er forundret over klientens personlighet og væremåte.

– Han er ikke som noen av oss, han har ikke noe riktig eller realistisk bilde av hva som foregår, uttalte Lippestad mandag på pressekonferansen for norsk og internasjonal presse.

Minst 76 mennesker mistet livet i terroraksjonene fredag. Breivik har erkjent å stå bak begge deler, men erkjenner ikke straffskyld for de grusomme handlingene.

LES OGSÅ: Forsvareren: – I hans hode var det nødvendig