KALLER EDL EKSTREMISTER: Politiet holder vakt under en EDL marsj i Cambridge. Searchlight redaktør Nick Lowles mener britiske myndigheter må klassifisere EDL som en ekstremistorganisasjon. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)
KALLER EDL EKSTREMISTER: Politiet holder vakt under en EDL marsj i Cambridge. Searchlight redaktør Nick Lowles mener britiske myndigheter må klassifisere EDL som en ekstremistorganisasjon. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)

– Avslører kontakt mellom Breivik og britiske nasjonalister

Anders Behring Breivik hadde en dialog med English Defence League, skriver britisk tidsskrift.

Det er tidsskriftet Searchlight som tirsdag ettermiddag skriver om kontakten mellom Breivik og EDL. Searchlight er et antifascistisk magasin som ble etablert i 1975.

Som tv2.no skrev mandag, skal Breivik ha brukt pseudonymet Sigurd Jorsalfarei kontakten med EDL.

Breivik uttrykker sin beundring for den høyreorienterte gruppen og uttrykker ønske om å få være med i en demonstrasjon. Kontakten skal ha funnet sted i månedene før terrorangrepene.

Håp og inspirasjon

I en melding på EDL-forumet 9. mars 2011 skriver Breivik dette, ifølge Searchlight:

«Hallo. Til alle dere gode engelske menn og kvinner, jeg vil bare si at dere er en velsignelse til alle i Europa, i disse mørke tider ser hele Europa mot dere for inspirasjon, mot og til og med håp om at vi kan snu denne onde trenden med islamisering over hele kontinentet. Vel, ville bare si at dere må fortsette det gode arbeidet det er godt å se andre som bryr seg om deres land og arv. Med de beste ønsker, Sigurd.»

Benekter kontakt

Lederen for English Defence League, Stephen Lennon, benektet tirsdag overfor TV 2 at organisasjonen har hatt noen kontakt med den terrorsiktede nordmannen.

BENEKTER KJENNSKAP: Grunnlegger og leder av English Defence League (EDL), Stephen Lennon, benekter enhver kjennskap til den norske massemorderen Anders Behring Breivik. (Foto: TV 2)
BENEKTER KJENNSKAP: Grunnlegger og leder av English Defence League (EDL), Stephen Lennon, benekter enhver kjennskap til den norske massemorderen Anders Behring Breivik. (Foto: TV 2)

– Har du noensinne hatt kontakt med Anders Behring Breivik?

– Aldri noensinne, svarer Lennon kontant i telefonintervjuet med TV 2.

– Har noen andre i din organisasjon hatt kontakt med Breivik?

– Vi har hundretusenvis av folk som følger oss på internett, men ingen ledere hos oss har hatt kontakt med ham, hevder Lennon overfor TV 2.

Lennon tar sterk avstand fra terroraksjonene i Norge.

Hør intervjuet: English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik

Kritiserer pressen

I et annet innlegg som refereres i Searchlight, skriver Breivik følgende:

«Det største problemet i Norge er at det ikke er noen reell fri presse, det er en venstrevridd vinkling på alle politiske emner så folk flest går rundt som idioter. Og selvsagt hjelper det ikke at det norske Arbeiderpartiet har sittet ved makten i mesteparten av de siste 50 årene. Men jeg tror det er en oppvåkning nå, i hvert fall håper jeg det.»

Breivik har ifølge Searchlight vært i dialog med en person som brukte pseudonymet UJAC. Denne personen er ifølge tidsskriftet administrator for en av EDLs Facebook-sider.

Felles kamp

Andre aktører på EDLs forum skal ha ønsker Breivik hjertelig velkommen i organisasjonen. Til dette skal Breivik ha svart:

«Jeg håpet det:) Det er vår felles kamp mot islamfascistene.»

Breivik hadde et titall EDL-støttespillere blant sine Facebook-venner, skriver Searchlight.

Jobber internasjonalt

Breivik har fortalt sin forsvarer Geir Lippestad at det finnes to celler i Norge og flere celler utenlands som kan planlegge angrep. Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag opplyste politiet at dette er opplysninger som de etterforsker.

– Jeg vil ikke gå i detalj på hva vi gjør her og nå, men det er helt klart en del av vår etterforskning. Det gjelder også i forhold til handlingene her, mulige medvirkere som er sentralt for oss, sa politiadvokat Pål Hjort Kraby.

Kraby bekreftet at politiet jobber internasjonalt for å få svar på disse spørsmålene.

– Ekstremistorganisasjon

Searchlight-redaktør Nick Lowles sier i en kommentar at dette er klare bevis på direkte kontakt mellom Breivik og EDL.

– Den britiske regjeringen må nå formelt klassifisere EDL som en ekstremistorganisasjon og tillate politiet å bruke de samme mannskaper og verktøy for å overvåke deres aktivitet som de gjør med andre ekstremistgrupper.

Les også: Britiske høyreekstreme advarer mot lignende angrep

Se intervju med Nick Lowles (reporter: Bent Skjærstad)

536454

Fordømmer angrepene

I en pressemelding fra EDLs norske søsterorganisasjon, Norwegian Defence League, tas det sterk avstand fra terrorangrepene. Organisasjonen uttrykker kondolanser og medfølelse til det norske folk.

– Et samlet NDL fordømmer terrorhandlingene den 22. juli 2011. En dato som for alltid vil stå som en sørgedag i Norges historie, heter det i pressemeldingen.

NDLs administrator skriver at Anders Behring Breivik var medlem av den gamle NDL-gruppen og at gruppen ikke kunne vite noe om Breiviks intensjoner.