BENEKTER KJENNSKAP: Grunnlegger og leder av English Defence League (EDL), Stephen Lennon, benekter enhver kjennskap til den norske massemorderen Anders Behring Breivik. (Foto: TV 2)
BENEKTER KJENNSKAP: Grunnlegger og leder av English Defence League (EDL), Stephen Lennon, benekter enhver kjennskap til den norske massemorderen Anders Behring Breivik. (Foto: TV 2)

English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik

I et eksklusivt intervju med TV 2 benekter EDL-grunnlegger Stephen Lennon at hans organisasjon har hatt kontakt med terrorsiktede Anders Behring Breivik.

EDL-leder Stephen Lennon (28), også kjent under aliaset «Tommy Robinson», hevder at organisasjonen hans ikke har hatt noen kontakt med massedrapsmannen Anders Behring Breivik (32).

I et manifest Breivik publiserte timer før bombeangrepet og skytemassakren fredag ettermiddag nevner han English Defence League. Han har også i forum på nettet hyllet EDL under pseudonymet Sigurd Jorsalfare som trolig er Breivik.

En organisasjon som sier de kjemper mot det de kaller islamifiseringen av Europa og England.

Hør telefonintervjuet med Stephen Lennon i videovinduet over.

LES OGSÅ: Gjerningsmannen la ut video og manifest på nettet

Synes det er kvalmende

– Har du noensinne hatt kontakt med Anders Behring Breivik?

– Aldri noensinne, svarer Lennon kontant i telefonintervjuet med TV 2.

– Har noen andre i din organisasjon hatt kontakt med Breivik?

– Vi har hundretusenvis av folk som følger oss på internett, men ingen ledere hos oss har hatt kontakt med ham, hevder Lennon overfor TV 2.

EDL-tilhengere under en demonstrasjon i Newcastle i mai 2010. (Foto: Dave Thompson/Pa Photos)
EDL-tilhengere under en demonstrasjon i Newcastle i mai 2010. (Foto: Dave Thompson/Pa Photos)

Lennon sier at de tar sterk avstand fra det Anders Behring Breivik har gjort og synes det er kvalmende, men at han ikke helt sikkert kan vite at noen av hans medlemmer har snakket med massedrapsmannen på internett.

LES OGSÅ: Breiviks far: – Han burde tatt sitt eget liv

Har ikke hørt noe fra politiet

Mandag kalte Storbritannias statsminister David Cameron sammen landets sikkerhetsråd og beordret undersøkelser for å finne ut om den norske terrorsiktede har hatt kontakt med britiske meningsfeller i høyreekstreme miljøer.

Den kanskje mest fremtredende islamfiendtlige organisasjonen i Storbritannia er nettopp English Defence League.

Men, EDL-leder Lennon sier at de så langt ikke har hørt noe fra britisk politi eller sikkerhetstjeneste.

– David Cameron sto foran tv-kameraene og sa at de skulle starte en etterforskning. Han sa det bare for tv-teamene, det er bare prat. Hvis det var sant, hvorfor har ikke politiet kontaktet oss ennå?, spør Lennon.

– Har dere ikke hørt noe som helst fra politiet?

– Jeg har ikke blitt kontaktet av politiet i det hele tatt. Hvis denne fyren sier at det er flere terrorceller der ute og at vi er i søkelyset. Hvorfor har de ikke kontaktet oss?

– Vi fordømmer all vold og terror

– Hvorfor tror du politiet ikke har kontaktet dere?

– Det er fordi David Cameron vet at English Defence League ikke har noe med dette å gjøre. Han vet at vi er en antivoldelig organisasjon. Vi fordømmer all vold og terror, sier han.

Men til tross for at Lennon uttrykker avstand til og fordømmelse av all vold, ble han selv for bare to dager siden dømt for å ha organisert en slåsskamp mellom supportere fra sitt lag Luton Town og fans fra Newport County.

For dette fikk han blant annet 150 timers samfunnstjeneste og tre års utestengelse fra fotballarenaer.

Selv nekter han for beskyldningene.

Han uttalte til avisen The Guardian etter at dommen falt at han blir forfulgt på grunn av sitt politiske syn og meninger.

Lennon sier til TV 2 at han er sjokkert over at norsk politi ikke fanget opp en mann som Breivik, og at de ikke fikk avverget det som skjedde.

– Jeg er sjokkert over at de ikke ser at handlinger som dette vil fortsette og kan skje igjen. Gud forby at det skjer igjen, men hvis de ikke lærer av dette og driver bare med å beskylde folk.

– Tror du at vi kan se lignende angrep som i Norge også ellers i Europa i framtiden?

– Ja, det er jeg. Jeg veldig redd for det, avslutter Lennon.

I motsetning til EDL bekrefter den norske søsterorganisasjonen Norwegian Defence League, som nå er nedlagt, at de kjenner til Breivik.

Ifølge tidligere leder Lena Andreassen ble Anders Behring Breivik kastet ut av den innvandringskritiske organisasjonen Norwegian Defence League fordi han var for ekstrem.

– Anders Behring Breivik var medlem i NDL, men jeg kastet ham selv ut fordi han var for ekstrem i sine synspunkter, sier Andreassen til NTB.

LES OGSÅ: Britiske høyreekstreme advarer mot lignende angrep

Fra en English Defence League-demonstrasjon i Cambridge. Breivik har i sitt manifest skrytt av linker til nettopp EDL. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)
Fra en English Defence League-demonstrasjon i Cambridge. Breivik har i sitt manifest skrytt av linker til nettopp EDL. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)