stordalen (Foto: TV 2)
stordalen (Foto: TV 2)

Petter Stordalen gir Utøya fem millioner kroner

Tirsdag starter arbeidet med å gjenoppbygge Utøya etter angrepene 22. juli. Hotellkongen Stordalen donerer fem millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se intervju øverst i artikkelen.

– Arbeiderpartiet er et parti i sorg, og vi har fullt fokus på å ta vare på pårørende og dem som har opplevd en svært traumatisk situasjon. Men for AUF, Arbeiderpartiet og nasjonen vil en viktig del av prosessen også være at øya for framtida ikke bare blir forbundet med sorg, men settes i stand og kan fylles med glede, framtidshåp og samhold igjen, sier partisekretær Raymond Johansen, som er initiativtaker for dugnaden, i en pressemelding.

Les også: Storberget berømmer politiets innsats

Symbol på demokrati - og sorg

Utøya har i mange år vært et samlingspunkt for AUF og Arbeiderpartiet. Terrorhendelsene 22. juli har imidlertid gjort at øya også er blitt forvandlet til et symbol på en nasjon som er i sorg.

– Angrepet på Utøya og AUF var ikke bare et angrep på ungdommene i Arbeiderpartiet. Det var et angrep på oss alle. Utøya representerer noe av det fineste ved et åpent demokrati: et sted hvor ungdommer samles for å lære om og diskutere politiske spørsmål, sier Johansen.

– AUF trenger all hjelp de kan få nå, både i form av støtte og trøst, men også organisasjonsmessig og økonomisk.

Les også: Se oversikt over fredagens terror minutt for minutt

Etter angrepene 22. juli er store deler av bygningsmassen på Utøya ødelagt, blant annet må hovedhuset på øya trolig gjenoppbygges fra grunnen. I tillegg har øya over lengre tid hatt behov for betydelige vedlikeholdsmessige oppgraderinger. Det vil kreve mange millioner kroner å få AUFs øy i brukbar stand igjen.

En av dugnadens første bidragsytere er Petter Stordalen, som gir fem millioner kroner.

– Mange av oss har de siste dagene lurt på hvordan vi kan hjelpe. Jeg ble glad fordi det tross alt er noe jeg kan gjøre, noe vi kan bidra med midt i alt det tragiske, sier Stordalen.

– Jeg oppfordrer alle medmennesker og bedrifter til å hjelpe AUF med å ta Utøya tilbake.

Han regner med at hele gjenoppbyggingen vil koste mellom ti og femten millioner kroner.

– Det er fantastisk. Det er en ydmyk Petter Stordalen som snakket om at han ville gjort det samme uavhengig av hvilken ungdomsorganisasjon det dreide seg om. Det handler om å slå ring rundt demokratiet som Norge står for, sier partisekretør Johansen til TV 2 Nyhetskanalen.

Skal gjenfornes med øya

AUF-leder Eskil Pedersen uttalte kort tid etter skytetragedien at AUF skal tilbake til Utøya. Han er svært takknemlig for initiativet.

AUF-leder Eskil Pedersen setter stor pris på initiativet til gjenoppbyggingen av Utøya.  (Foto: TV 2)
AUF-leder Eskil Pedersen setter stor pris på initiativet til gjenoppbyggingen av Utøya. (Foto: TV 2)

– Vi i AUF er inne i en ufattelig vanskelig tid, da er det godt med lysglimt som dette. Vi må vise samhold og støtte hverandre, det er slik vi kommer oss gjennom sorgen og viser at vi ikke lar oss knekke. På vegne av alle ungdommene i AUF vil jeg takke for all den støtten vi har mottatt fra folk over hele landet og over hele verden, det har mye å si for alle dem som har vært igjennom en tragedie av ufattelige dimensjoner. Vi skal tilbake på Utøya. Vi er glad for hjelpen vi nå får for å ta tilbake øya vår. Bygningene skal gjenoppbygges, og vi skal gjenforenes – på Utøya, sier AUF-leder Eskil Pedersen.