emmaflyktet (Foto: TV 2)
emmaflyktet (Foto: TV 2)

Emma svømte med 11-åring: «Jeg trodde politimenn var snille»

Emma Martinovic svømte for livet fra massakren på Utøya. I vannet møtte hun en elleve år gammel gutt. Hans far var blitt skutt og drept på øya.

18 år gamle Emma Martinovic, forfatteren bak bloggen utoyahelvete, måtte som så mange andre svømme for livet for å komme unna drapsmannen på Utøya fredag. Første gang hun så ansiktet til Anders Behring Breivik (32), lå hun i vannet sammen med venninnen.

– Han stod og lo mens han skjøt mot oss. Man merket at hele han var fylt av glede og hat, sier Emma til TV 2 Nyhetene.

Skjøt én etter én

32-åringen skjøt mot Emma flere ganger, og opptrådte iskaldt overfor dem som fremdeles var på land.

– Da han skjønte at han ikke rakk å skyte ut mot oss, forsikret han seg om at jeg så på mens han rettet våpenet mot dem som ennå ikke hadde kommet langt nok ut i vannet. Så skjøt han. En etter en, sier Emma.

Les også: Blogger om opplevelsene: «Jeg hørte latteren til jævelen når han skøyt»

Flere ganger var Emma nær ved å gi opp mens hun svømte bort fra øya. Men, så skjedde det noe som forandret alt.

«Trodde politiet var snille»

– Plutselig kommer det en elleve år gammel gutt ved siden av meg. Jeg sa hvor flink han var til å svømme og at han bare måtte fortsette å være flink til å fokusere fremover i vannet. Da sa han: «Pappa er død», forteller Emma.

– Jeg sa til han at vi måtte svømme for pappa sin skyld, og at mamma ventet på land. Da sa han: «Jeg trodde politimenn skulle være snille». Da brast jeg i gråt.

Både 11-åringen og Emma ble reddet av en båt i sundet. Da Emma omsider kom på sykehus, ble det konstatert at hun var blitt truffet av et våpenskudd.

TENKER PÅ DE DØDE: Faren til Emma, Dzemal Martinovic er overlykkelig for at han fikk sin datter levende tilbake fra Utøya. Likevel tenker han mye på dem som brått ble revet bort etter massakren fredag.  (Foto: TV 2)
TENKER PÅ DE DØDE: Faren til Emma, Dzemal Martinovic er overlykkelig for at han fikk sin datter levende tilbake fra Utøya. Likevel tenker han mye på dem som brått ble revet bort etter massakren fredag. (Foto: TV 2)

– Jeg hadde flaks fordi patronen mister kraft når den treffer vann. Hadde jeg blitt truffet på land, hadde jeg måttet amputere hånden, sier Emma.

Vil ha svar

Emma ble født i Sarajevo midt under krigen, men familien flyktet til Norge. Hennes far, Dzemal Martinovic, var hundre meter fra den første massakren på torget i Sarajevo.

Les også: Skuddofferet Adrian (21) overlevde blant døde venner

– Det er helt ufattelig at man flykter til verdens fredeligste land, og opplever noe sånt som dette. Jeg er såpass heldig at jeg fikk min datter tilbake, men jeg tenker jo på dem som er revet bort fra oss, sier en gråtkvalt Dzemal til TV 2 Nyhetene.

Gleden over å ha overlevd er blandet for Emma.

– Alle vil ha svar, men det kommer vi nok aldri til å få. Det gjør vondt, sier hun.