Breivik kan bli siktet for forbrytelser mot menneskeheten

Anders Behring Breivik kan i så fall få 30 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i 2008 at det nye kapitlet i straffeloven om krigsforbrytelser ble innført. Strafferammen på en slik forbrytelse er 30 års fengsel.

Forbrytelser mot menneskeheten

Lovkapittelet tar for seg forbrytelser mot menneskeheten, blant annet forfølgelse av en gruppe basert på politisk grunnlag.

– Foreløpig er Breivik siktet etter terrorparagrafen i straffeloven, men vi vurderer en utvidelse, sier aktor Christian Hatlo, til NTB.

Les også: Britiske høyreekstreme advarer mot lignende angrep

Det er bare forbrytelser som omfattes av det nye kapittelet i straffeloven om krigsforbrytelser som har en maksimalstraff på 30 års fengsel. For de aller verse forbrytelsene ellers er strengeste straff på 21 år i fengsel.

Åtte uker i varetektsfengsel

– Bestemmelsen er ganske ny, så vi har ingen tilsvarende eksempler på det. Hadde jeg vært påtalemyndighet, ville jeg absolutt vurdert det, sier professor i strafferett, Ståle Eskeland til Bergens Tidende.

Anders Behring Breivik sto bak til sammen 76 drap på Utøya og i Regjeringskvartalet. Fortsatt er mange skadet og dødstallene kan endre seg.

Les også: Fikk for liten tid - laget en mindre bombe

Resultatet av mandagens fengslingsmøte var at Breivik ble varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud. Fire av ukene vil være i fullstendig isolasjon. I tillegg får han ingen tilgang til media.