STENGT: De røde feltene på kartet er å betrakte som et åsted, og er sperret for all ferdsel. Her foregår et omfattende kriminalteknisk arbeid som etter all sannsynlighet vil vare i inntil to uker til.  (Foto: Kart/ Politiet)
STENGT: De røde feltene på kartet er å betrakte som et åsted, og er sperret for all ferdsel. Her foregår et omfattende kriminalteknisk arbeid som etter all sannsynlighet vil vare i inntil to uker til. (Foto: Kart/ Politiet)
VIL HA EN NORMALISERING AV OSLO: Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, fortalte mandag kveld om hvilke sikkerhetstiltak som brukes de neste par ukene.  (Foto: TV 2)
VIL HA EN NORMALISERING AV OSLO: Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, fortalte mandag kveld om hvilke sikkerhetstiltak som brukes de neste par ukene. (Foto: TV 2)

Slik blir Oslo etter terrorangrepet

Politiet oppfordrer folk til å igjen å «bruke» byen sin. Men det vil ennå ta uker før alle sperringene forsvinner.

Etter fredagens bombeeksplosjon har Oslos gater sett annerledes ut enn hva de gjør til vanlig. Eksplosjonen som hittil har krevd åtte menneskeliv førte til at politiet oppfordret folk til å forlate sentrum.

På mandagens pressekonferanse var tonen fra fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim en annen.

– Vi i Oslo-politiet er veldig opptatt av folk skal komme til byen og begynne å bruke byen sin igjen, sa Sponheim på pressekonferansen.

VIL AT FOLK SKAL BRUKE BYEN: Sveinung Sponheim i Oslo-politiet ønsker at folk igjen skal komme til Oslos gater.  (Foto: TV 2)
VIL AT FOLK SKAL BRUKE BYEN: Sveinung Sponheim i Oslo-politiet ønsker at folk igjen skal komme til Oslos gater. (Foto: TV 2)

Sponheim var også opptatt av at hovedstaden igjen skal finne tilbake til en normaltilstand.

LES OGSÅ: Breivik belager seg på resten av livet i fengsel

– Vi ønsker så raskt som mulig å komme tilbake til normaltilstanden. Slik vi opplevde den før den forferdelig hendelsen, sa Sponheim.

Synlig politi og forsvar

Selv om politiet ønsker å normalisere forholdene i Oslo er det langt fra virkeligheten foreløpig. Bybildet preges av styrker fra både politi og forsvar.

Stabssjef Johan Fredriksen forklarer at dette er en del av normaliseringstiltakene.

Mandag morgen ble de såkalte ytre sperringene rundt det eksplosjonsrammede Oslo fjernet. Det er derimot fremdeles et stort område som ikke er tilgjengelig for publikum.

LES OGSÅ: Breivik sto på PSTs lister

– Det er en permanent sperring rundt det sentrale åstedet og den vil være der i en til to uker framover. Arealet mellom indre og ytre sperring er frigitt til publikum, forklarte Fredriksen.

Nederste del av Grubbegata er også sperret. Ifølge politet er dette av sikkerhetsmessige årsaker da det er fare for nedfall av bygningsmasse.

Vil skape trygghet

På pressekonferansen ble det klart at politiet vil ha en stor grad av tilstedeværelse i bybildet.

– Politiet vil ha en stor grad av tilstedeværelse gjennom å være synlige. Samtidig vil det være en rekke tiltak som vil være usynlige for publikum, sa Fredriksen.

LES OGSÅ: Breiviks far: – Han burde tatt sitt eget liv

Han påpekte også at det med stor sannsynlighet vil komme flere aksjoner fra politiet, men at dette er for å skape trygghet.

VIL HA EN NORMALISERING AV OSLO: Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, fortalte mandag kveld om hvilke sikkerhetstiltak som brukes de neste par ukene.  (Foto: TV 2)
VIL HA EN NORMALISERING AV OSLO: Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, fortalte mandag kveld om hvilke sikkerhetstiltak som brukes de neste par ukene. (Foto: TV 2)

– Alle aksjoner må anses som trygghetsskapende, sa Fredriksen.

– Slike hendelser er demokratiets pris

Fredriksen fortalte et samlet pressekorps at politiet ikke kan garantere 100 prosent for sikkerheten. Videre forklarte han at de baserer seg på den tilgjengelige informasjonen de har og analyser rundt disse.

– Det betyr at vi lever i et åpent og sårbart samfunn. Slike hendelser blir demokratiets pris, sa stabssjef Johan Fredriksen.

– Den som intet risikerer, lever heller ikke. Slik vil vi ikke ha det i Oslo, fortsatte han.

LES OGSÅ: Tove Knutsen ble drept på vei fra jobb

Han forsikret også at om at de hadde gode planer for de forestående arrangementene, inkludert rosetoget i Oslo. Toget ble imidlertid avlyst på grunn av for mange mennesker.

– For tidlig å si noe videre

En rekke synlige og usynlige sikkerhetstiltak preger nå Oslo. Det er heller ikke urimelig å anta at det vil bli innført andre mer permanente tiltak, men dette vet vi foreløpig lite om.

LES OGSÅ: Breivik fengsles i åtte uker

– Det er det for tidlig å si noe om ennå, foreløpig er det de sikkerhetstiltakene som det ble redegjort for på pressekonferansen som gjelder de neste par ukene. Videre tiltak må vi ta stilling til. Akkurat nå har vi ikke noe informasjon om dette, sier Laila Søndrol, politiadvokat.