Breivik sto på PSTs lister

I mars skal Politiets sikkerhetstjeneste ha fått informasjon om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Breivik figurerte på en liste over nordmenn som hadde handlet på en polsk butikk som blant annet selger kjemikalier.

PST sjekket ut Breivik, men skal ikke ha funnet noen grunn til å ta ytterligere forholdsregler.

– Dette er et spor som etterforskningen vil jobbe videre med, sa visepolitimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Les også: Breivik varetektsfengsles i åtte uker

I avhør

Mandag ble det kjent at eieren av en polsk bedrift avhøresetter at Anders Behring Breivik skal ha handlet kjemikalier i den polske byen Wroclawia.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag med polske påtalemyndigheter opplyses det at den aktuelle mannen har status som vitne, men at han ikke er arrestert. Polsk politi sier at de vil avhøre mannen videre, men at de ser på salget som en vanlig handel.

Oslo-politiet bekreftet mandag ettermiddag at det ikke er foretatt noen pågripelser i Polen i tilknytning til terrorsaken i Norge.

Fant navnet i ettertid

TV 2 intervjuet PST-sjef Janne Kristiansen mandag.

– Visste dere om Breivik?

– Vi har ikke Breiviks navn i våre etterretningsregistre, og vi har heller ikke noe funn av ham i forbindelse med det vi ser i høyreekstremistiske miljøer. Så vi kjente ikke hans navn på forhånd, sier Kristiansen.

Kristiansen sier at Breivik har opptrådt lovlydig og at det derfor ikke har vært noen grunn til at han skulle være i PSTs søkelys.

Les også: Politiet utelukker ikke medhjelpere

– Den eneste gang vi har funnet dette navnet i ettertid, er i forbindelse med at vi mottok noen lister på vårparten. Dette er lister som ble utarbeidet av internasjonalt toll- og avgiftssamarbeid. Det gjaldt en liste med 50-60 navn i forbindelse med at man undersøkte noen som skulle ha kjøpt noe fra et firma i Polen.

Undersøkelsene viste at den siktede hadde betalt 120 kroner til dette firmaet, sier Kristiansen. PST vurderte navnene, og Breiviks navn hadde de ikke noe kunnskap om. Derfor ble han ikke registrert.

Les også: Hevder han finansierte terroren med kredittkort

Se reportasje (reporter: Anja T. Gunnersen)

536430

Bombemateriale

Ifølge opplysninger funnet i Breiviks manifest skal ordren til det polske firmaet være den første ordren for å lage detonatoren til den voldsomt kraftige bomben.

I manifestet står det at han anskaffet seg 300 gram av et stoff i desember 2010 og at han betalte 10 euro for det med sitt visakort.

Stoffet er et krystallignende pulver som brukes til konservering av blant annet kjøtt. Firmaet som Breivik angivelig skal ha bestilt stoffet fra, opplyser på sine nettsider at de sender varer til Norge.

Les også: Slik reagerer verden på det norske terrorsjokket