Anders Behring Breivik fraktes til rettsmøtet mandag. (Foto: Tokyo Broadcasting System)
Anders Behring Breivik fraktes til rettsmøtet mandag. (Foto: Tokyo Broadcasting System)

Breivik fengsles i åtte uker

Anders Behring Breivik hevdet at han var medlem av en organisasjon med flere celler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk medhold for at terrorsiktede Anders Behring Breivik skal varetektsfengsels i åtte uker.

Han blir også ilagt fullstendig isolasjon i fire uker, i tillegg til brev- og besøks- og medieforbud. Det kunngjorde tingrettsdommer Kim Heger i Oslo tingrett på en pressekonferanse drøye 45 minutter etter at rettsmøtet var overstått.

Les kjennelsen her

Ville ramme Arbeiderpartiet

Rettsmøtet foregikk for lukkede dører, etter begjæring fra aktor. Det var liten tvil om at Breivik kom til å bli varetektsfengslet. Målet med attentatet var å gi et kraftig signal til folket. Han ønsket å påføre Arbeiderpartiet mest mulig tap for å strupe fremtidig rekruttering

– Retten finner at det er skjellig grunn til å mistenke siktede, sa tingrettsdommer Heger.

– Målet med attentatet var å gi et kraftig signal til folket. Han ønsket å påføre Arbeiderpartiet mest mulig tap for å strupe fremtidig rekruttering, sa Heger.

Les også: Nye tall: 68 er bekreftet omkommet

– Ville ikke drepe flest mulig

Tingrettsdommeren gjenga et sitat fra Breivik fra retten.

– Operasjonen var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal som ikke kunne misforstås.

Som kjent har Breivik tatt ansvar for drapene, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen om terrorhandlinger.

– Til tross for at siktede har erkjent de faktiske forhold, har han ikke erkjent straffskyld. Etter det retten forstår mener siktede at han måtte gjennomføre handlingen for «å redde Norge og vesteuropa fra blant annet kulturmarxisme og muslimsk overtakelse», sa Heger.

Les også: Breivik belager seg på resten av livet i fengsel

– To celler i vår organisasjon

Ifølge Breivik skal han være en del av en organisasjon med flere celler.

– Han har i tidligere politiforklaring gitt en form for motiv som kan sammenfattes slik: «Målet med attentatet var å gi et kraftig signal til folket, siktede forklarte at Arbeiderpartiet har sveket landet og folket og prisen for forræderi fikk de betale for i går», fortalte tingrettsdommeren.

Les også: Politiet utelukker ikke medhjelpere

– Det er nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis i saken dersom han løslates. Det vises til at siktede i politiforklaring og dagens rettsmøte har gitt forklaring som krever ytterligere etterforskning, herunder blant annet om ytterligere «to celler i vår organisasjon», og at slik etterforskning må gjennomføres uten at siktede har mulighet til å påvirke eller på annen måte å påvirke denne, sa Heger.

Den terrorsiktede ble ilagt fullstendig isolasjon.

– På grunn av bevisforspillelsesfaren, sakens alvor, omfang og karakter finner retten at vilkårene for isolasjon er til stede-

Les også: Skal ha ønsket å ramme Gro Harlem Brundtland

Fikk ikke ha uniform på

Behring Breivik møtte i fengslingsmøtet, iført en rød skjorte. Han fikk dermed ikke innvilget ønsket sitt om å stille i uniform. Før fengslingsmøtet besluttet tingretten at han ikke ville gis tillatelse til å møte ikledd uniform.

«Oslo politidistrikt oversendte retten kopi av et bilde av siktede, som viser siktede i en form for «gallauniform». Etter det opplyste ønsker siktede å bli fremstilt i uniform i dagens rettsmøte. Retten beslutter med dette at siktede ikke skal framstilles til fengslingsmøte ikledd uniformen. En slik fremstilling vil - hensett til sakens svært alvorlige karakter - stride mot alles verdighet, og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende.» skriver Kim Heger i kjennelsen.

Les også:

Breiviks far: – Han burde tatt sitt eget liv