STILTE OPP FOR TV 2: Anders Behring Breiviks far i samtale med TV 2s Elin Sørsdahl. (Foto: TV 2)
STILTE OPP FOR TV 2: Anders Behring Breiviks far i samtale med TV 2s Elin Sørsdahl. (Foto: TV 2)

Breiviks far: – Han burde tatt sitt eget liv

Se det eneste tv-intervjuet med faren til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Breiviks foreldre skilte seg i 1980. Faren er bosatt i Sør-Frankrike og uttalte i et intervju med VG forleden at han ikke har hatt kontakt med sønnen siden han var 15-16 år gammel.

Han var sjokkert da han via media fikk vite at sønnen Anders var pågrepet for sprengingen av regjeringskvartalet i Oslo og for massakren på Utøya.

Blogger om opplevelsene: «Jeg hørte latteren til jævelen når han skøyt»

Beleiret av presse

Huset der faren bor er omringet av presse og politi.

Den 76 år gamle faren, med lang fartstid fra flere departementer i Norge, har latt seg intervjue av TV 2s Elin Sørsdahl. Han ønsket ikke å vise ansiktet. Dette blir ifølge mannen det eneste tv-intervjuet han vil gi.

Klarer ikke å forstå

– Jeg kommer aldri til å ha noe mer kontakt med ham. Og i de verste stunder tenker jeg at det siste han burde gjøre, var at han i stedet for å drepe så mange mennesker, så burde han tatt sitt eget liv, sier mannen til TV 2.

– Det er sterke ord fra en far?

– Ja, det er det. Men når jeg tenker tilbake på det som har skjedd, så blir jeg helt fortvilet. Jeg forstår fortsatt ikke hvordan noe sånt kunne skje. Det er ikke et normalt menneske som gjør noe sånt, fortsetter han.

Se hele intervjuet øverst i artikkelen.

Et minutts stillhet: Hele Norge stod stille

Søndag ble faren oppsøkt av fransk politi. Se reportasje (reporter: Jonas Berg-Johnsen)

536279

Massakre

Ifølge foreløpige tall drepte Anders Behring Breivik sju mennesker i Oslo og 86 på Utøya. Mandag opplyste imidlertid politiet at tallet på drepte kan bli nedjustert.

Etter terroraksjonene ble det kjent at Breivik kort tid før aksjonen hadde publisert et manifest på 1500 siderhvor han gjør rede for bakgrunnen for sine handlinger. Der går det fram at han nærer et hat mot det multikulturelle samfunnet og eksisterende samfunnsinstitusjoner.

GARDEN: På denne garden vart terrorbomba som råka Oslo sentrum, fredag, truleg laga. (Foto: Erik Friestad/TV 2)
GARDEN: På denne garden vart terrorbomba som råka Oslo sentrum, fredag, truleg laga. (Foto: Erik Friestad/TV 2)

Mandag ble Breivik varetektsfengslet i åtte uker.Etter fengslingsmøtet gjorde tingrettsdommer Kim Heger rede for noe av det den siktede har oppgitt som motiv.

– Målet med attentatet var å gi et kraftig signal til folket. Han ønsket å påføre Arbeiderpartiet mest mulig tap for å strupe fremtidig rekruttering, sa Heger.

– Han har i tidligere politiforklaring gitt en form for motiv som kan sammenfattes slik: «Målet med attentatet var å gi et kraftig signal til folket, siktede forklarte at Arbeiderpartiet har sveket landet og folket og prisen for forræderi fikk de betale for i går».

Lagde bombe på småbruk

Breivik bodde til dels hos moren på Oslos vestkant, men flyttet til et småbruk nord for Rena i Hedmark våren 2011. Politiet gjennomførte rassiaer på begge disse stedene etter at Breivik ble pågrepet.

– Vi kan bekrefte at den pågrepne har bodd her siden april i år og han har laget en bombe her, det vet vi, sa innsatsleder Sverre Sørberg ved Elverum politistasjon til TV 2 lørdag.

Les mer: På denne gården lagde Breivik bomber

Stille og sjenert

En av morens naboer i Hoffsveien i Oslo beskriver både moren og sønnen som hyggelige mennesker.

– Jeg møtte han på gangen noen ganger, og vi var på hils. Han virket som en sjenert og stille type. Det var moren vi hadde mest med å gjøre, hun var en trivelig dame, forteller en nabo til tv2.no.