Alexander Dale Oen (Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT/Afp)
Alexander Dale Oen (Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT/Afp)

Historisk VM-gull til Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen ble den første norske verdensmester langbane-VM i svømming da han mandag vant 100 meter bryst i Shanghai.

Alexander Dale Oen ble verdensmester på 100 meter bryst mandag i Shanghai.

Overlegen i finalen
Dale Oen var en av de store favorittene med bestetid i semifinalene på 100 meter bryst. I semifinalen svømte Bærum-svømmeren på 59,37 sekunder, nest beste var OL-vinner fra Beijing japanske Kosuke Kitajima.

I finalen var mannen fra Øygarden helt overlegen og svømte inn til 58,71 sekunder, bare 13 hundredeler bak verdensrekorden. 26-åringen er kjent for sine raske avslutninger, men mandag ledet strilen allerede etter 50 meter etter å ha svømt første halvdel på 27,20 som er ny nordisk rekord på 50 meter.

Det er Norges første gullmedalje i langbane-VM, Lene Jenssen klarte sølvmedalje i 1978 på 100 fri og Ingvild Snildal tok bronse på 50 meter butterfly i 2009.

Sterkt preget verdensmester
Dale Oen var selvfølgelig sterkt preget av terrorangrepet i Oslo og på Utøya, og etter løpet fortalte verdensmesteren at selv om han selvfølgelig er fornøyd så var det vanskelig å ha fokus på svømming.

daleoen (Foto: MARK RALSTON, © jk)
daleoen (Foto: MARK RALSTON, © jk)

– Det har vært tøft å holde fokus. Jeg har heldigvis et veldig godt team rundt meg, vi har prøvd å holde oss så positive som mulig. Jeg er veldig fornøyd med tiden, men nå vil jeg stå sammen med menneskene hjemme.

Se intervju med Dale Oen øverst i saken

Nær verdensrekord – uten plastdrakt
Sølvvinneren fra OL i Beijing var like bak verdensrekorden til australske Brenton Rickard, som satte den med en plastdrakt som ikke lenger er tillatt. Tiden til Dale Oen er den raskeste noensinne uten plastdrakt.

– Jeg kom og var 120 prosent fokusert og kanskje overenergisk. Starten min var veldig bra så fokuset ble på å bare holde det inn, jeg klarte nesten å holde helt inn til verdensrekord, men ikke helt.

Landslagstreneren ikke overrasket
Landslagstrener Petter Løvberg er enormt imponert over den sterke mentaliteten til verdensmesteren, men forteller TV2 Sporten at han ikke er veldig overrasket.

– Dette var utrolig stort, for oss kommer det ikke som noen bombe. Han har kontrollert forsøk og semifinale og var jo syv tideler foran andremann. Vi hadde drømt om en tid under 59 sekunder, for vi visste at han hadde det inne, men det er klart det skal gjøres i en finale. Han var helt vill ut fra start og satte nordisk rekord på 50 meter. Hadde han klart å roet ned litt på første 50 kunne han kanskje satt ny verdensrekord. Men vi er utrolig stolte og dette er den beste tiden noen har gjort uten plastdrakt.

Opplever fantastisk støtte fra andre land
Utøverne som er i Kina er sterkt preget av terrorhandlingene, Petter Løvberg forteller at det har vært tungt, men at det norske laget opplever enorm støtte i Kina.

– Det er vanskelig å skulle fokusere på svømming her nede, men det har vi vært veldig flinke til. Vi har snakket mye om det, hatt individuelle samtaler, folk takler det jo forskjellig. Det er også kommet en utrolig mengde støtteerklæringer og gode ord fra nesten alle de andre landene her, vi opplever en enorm støtte.

Enormt flink til å nullstille seg
Landslagssjefen er også full av beundring for hvordan Dale Oen klarer å nullstille seg.

– Alexander er veldig preget av alt som har skjedd i Norge, og viste jo i dag igjen at han tenker på hjemlandet hele tiden ved å peke på flagget på brystet da han gikk inn til finalen. Allikevel er han helt utrolig på å nullstille seg når han står på startblokken. Han sier jo også at han håper det han gjør her kan skape noe glede hjemme i Norge.

Les også: Dale Oen raskest i semifinalen: – Vi kan ikke la den fyren ødelegge for oss

Tirsdag begynner forsøkene på 50 meter bryst, og med formen til nordmannen kan det ble flere veldig spennende dager i Kina. Løvberg tror nordmenn kan få mer å se frem til denne uken.

– Nå er det bare viktig å bli ferdig med dopingkontrollen, få svømt ned og spist skikkelig. Så skal Alex få suge på karamellen i noen timer, men så må vi begynne å fokusere på 50 meter forsøk tirsdag. Alex kan ta medalje der også.