breivik (Foto: Tokyo Broadcasting System)
breivik (Foto: Tokyo Broadcasting System)

Fengslingsmøtet går for lukkede dører

Dommeren har tatt politiets begjæring til etterretning, og lukker dørene under fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet ba om stengte dører under rettsmøtet i Oslo tingrett mandag, hvor terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling.

Oslo tingrett mottok i tillegg begjæring om at fengslingsmøtet ble lukket før retten ble satt.

Tingrettsdommeren tok politiets begjæring til følge, og bestemte at dørene ble lukket allerede før fengslingsmøtet startet.

En drøy halvtime etter at fengslingsmøtet skulle ha startet, ankom Anders Behring Breivik Oslo tingrett via bakveien.

Les også: Hele Norge stod stille

Les også: Mental Helse Ungdom oppretter hjelpekontor etter terrortragedien

(Artikkelen fortsetter under bildet)

breivik (Foto: TV 2)
breivik (Foto: TV 2)

– Sikkerhets- og etterforskningsmessige hensyn

Tingrettsdommer Kim Heger begrunner kjennelsen med hensyn til sikkerheten og etterforskningen;

«Basert på opplysninger i saken finner retten at dagens fengslingsmøte må gå for lukkede dører, jfr. domstolloven § 125 bokstav c. Det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

I kjennelsen står det videre at retten har lagt stor vekt på det offentliges behov for åpenhet, og pressens behov for informasjon, men at hensynet til etterforskningen og sikkerheten veide såpass tungt at forhandlingene måtte skje for lukkede dører.

Ifølge NTB fryktet politiet også at Breivik ville benytte fengslingsmøtet til å sende meldinger til enten medsammensvorne eller eventuelle andre meningsfeller.

Les også: Regjeringen på plass i nye lokaler

oslo_tingrett_utenfor (Foto:
  Kristian Ervik/TV 2)
oslo_tingrett_utenfor (Foto: Kristian Ervik/TV 2)

Hundre journalister møtt opp

Det har vært enorm interesse for fengslingsmøtet, og allerede halvannen time før fengslingsmøtet var berammet hadde om lag hundre nasjonale og internasjonale journalister møtt opp utenfor.

– Vi regner med at også fengslingskjennelsen vil være unntatt offentligheten, og det vi da får er selve slutningen, altså hvor lenge han eventuelt blir sittende i varetekt, sier Nørve.

Politiet har varslet at de vil holde en pressekonferanse på politihuset på Grønland mandag ettermiddag hvor de vil kommentere fengslingsspørsmålet.

Blogger om Utøya-massakren: «Jeg hørte latteren til jævelen når han skøyt»

Stanghelle: – Ikke overrasket

– Det er en voldsom interesse rundt dette fengslingsmøtet. Jeg har vel ikke sett et slikt trykk tidligere, og jeg har aldri sett et slikt trykk fra utenlandsk presse som vi har sett i dag. Dette er helt spesielt, også i internasjonal sammenheng, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, til TV 2.

IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle,
  er ikke overrasket over at fengslingsmøtet, hvor Anders Behring Breivik
  blir fremstilt for varetektsfengling, ble lukket for offentligheten.
  (Foto: TV 2)
IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er ikke overrasket over at fengslingsmøtet, hvor Anders Behring Breivik blir fremstilt for varetektsfengling, ble lukket for offentligheten. (Foto: TV 2)

Stanghelle sier han på ingen måte lar seg overraske over at tingrettsdommer Kim Heger har bestemt at fengslingsmøtet går for lukkede dører.

– Et fengslingsmøte er ikke en rettssak. Det er ikke der en siktet skal komme med sine forklaringer. Det er rett og slett for å se om det er grunnlag for å fremdeles holde ham i varetekt. Og i denne saken er det jo helt åpenbart dette, sier Stanghelle.

Tingrettsdommeren skriver i kjennelsen at avgjørelsen er tatt av både sikkerhetsmessige- og etterforskningsmessige årsaker. Stanghelle tror politiet kan ha hatt flere gode grunner for å holde møtet lukket.

– Etterforskningen er på et tidlig stadium. Hva de sikkerhetsmessige hensynene er, kan vi bare spekulere i. Dette har jo politiet grunngitt for lukkede dører. Men vi kan ikke utelukke at Breivik har hatt forbundsfeller som ikke er arrestert, og at han kunne brukt et åpent rettsmøte til å gi kodede signaler. Dette er en ren spekulasjon, men jeg vil tro at politiet ikke har lov til å se bort fra at det kan være slik, sier han.

Utfordrende avhør

Anders Behring Breivik ytret selv ønske om at fengslingen skulle gå for åpne dører, slik at han kunne få mulighet til å forklare media bakgrunnen og hvorfor han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

Politiet har fortalt at avhørene av Breivik har vært utfordrende. Den terrorsiktede 32-åringen har ifølge politiet vært samarbeidsvillig, men har hatt mye på hjertet og har hatt mye han ønsker å formidle til politiet.

Dette vil han etter all sannsynlighet ikke få muligheten til under fengslingsmøtet.

– Tingrettsdommer er en erfaren tingrettsdommer, og han vil nok slå ned på ting som ikke har med fengslingsspørsmålet å gjøre, slik at Behring Breivik ikke får lov til å meddele alt han har på hjertet til dommeren, sier Nørve.