Fra en English Defence League demonstrasjon i Cambridge. Breivik har i sitt manifest skrytt av linker til nettopp EDL. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)
Fra en English Defence League demonstrasjon i Cambridge. Breivik har i sitt manifest skrytt av linker til nettopp EDL. (Foto: Ben Kendall/Pa Photos)
breiviklll
breiviklll

Klappjakt på Breiviks påståtte engelske kontakter

Britisk politi forsøker nå å finne ut hvem ekstremistene Anders Behring Breivik (32) angivelig møtte i London er.

mailtimes
mailtimes

Det melder flere britiske medier, blant dem Daily Telegraph og Daily Mail. I sitt manifest skriver Breivik at han i april 2002 møtte flere likesinnede på et møte i London. Vertene for møtet skal ha vært to britiske ekstremister.

Antiterrorenheten til London Metropolitan Police forsøker nå å få rede på om Breivik har vært i Storbritannia de siste årene, og om han var del av et større nettverk som forbereder flere lignende angrep.

De vil også forsøke å finne ut hvilke sju andre som var på det påståtte møtet for ni år siden.

En engelskmann kalt «Richard» skal ha vært mentoren til Breivik, ifølge hans egen beskrivelse:

– Han var den første som beskrev den perfekte ridderen, skriver Breivik.

Som TV 2 Nyhetene meldte søndag, har også norsk politi fått ekspertbistand fløyet inn fra London-politiet.

At andre lands etterretningstjenester nå har startet egne undersøkelser, knytter seg spesielt til Breiviks påstand om at han bare var én av 80 enkeltpersons «martyrceller».

Det er særlig grunn til å tro at også politiet i Frankrike, Tyskland, Hellas, Nederland og Russland ser nærmere på Breiviks påstander. I sin over 1500 sider lange «bok» nevner han spesifikt at borgere fra disse landene var til stede på møtet i London.

Den ytterliggående innvandringsfiendtlige organisasjonen English Defence League (EDL) har uttrykkelig tatt avstand fra terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Behring Breivik skryter i sitt såkalte manifest av at han «har hatt over 600 EDL-medlemmer som venner på Facebook og har snakket med flere titalls EDL-medlemmer og ledere».

– Det har aldri vært noen offisiell kontakt mellom ham og EDL, heter det i en uttalelse fra EDL.

Les også: Slik reagerer verden på det norske terrorsjokket