MOR UTØYA: Monica Bøsei bøle kalt Mor Utøya. Hun ble ett av de første ofrene i massakren. (Foto: Jan Morten Hustad/ AUF)
MOR UTØYA: Monica Bøsei bøle kalt Mor Utøya. Hun ble ett av de første ofrene i massakren. (Foto: Jan Morten Hustad/ AUF)

«Mor Utøya» ble ett av Breiviks første ofre

Monica Bøsei (45) ble regelrett henrettet foran samboer Jon Olsen.

Bøsei var en av personene statsminister Jens Stoltenberg nevnte i sin tale på minnegudstjenesten søndag formiddag.

– For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte trygghet og glede for ungdom fra hele landet, sa statsministeren om Monica Bøsei, også kjent som «Mor Utøya».

Snakket med gjerningsmannen

Som mangeårig leder av Utøya har Monica Bøsei samarbeidet mye med politiet, og fattet derfor raskt mistanke mot Anders Behring Breivik, som var iført falsk politiuniform.

Mistanken kostet henne livet, men kan ha avverget en enda verre katastrofe mener vitne.

Monica Bøsei var om bord i båten som fraktet Anders Behring Breivik ut til AUFs sommerleir på Utøya.

Om bord var også nestleder i Bærum AUF, Håkon Sandbakken (22). Han overhørte samtalen mellom Bøsei og Breivik.

– Hun snakket med gjerningsmannen og diskuterte selvfølgelig det som hadde skjedd tidligere i Oslo. Det var et selvskrevet tema for alle om bord i båten, sier Sandbakken til TV 2.

Men den falske politimannen blir tydeligvis brydd og misliker Bøseis spørsmål.

– I utgangspunktet sto han der med rak rygg og ga uttrykk for at han ikke ville prate så mye, men jeg så i øyekroken at det var en samtale han ikke deltok i med glede, sier Sandbakken.

LES OGSÅ: Terrorsiktet tok steroider og planla massedrap i ni år

Fattet mistanke

Antakelig har Bøsei fattet mistanke til mannen i politiuniform, for når båten ankommer Utøya går hun rett fra brygga og opp til hovedhuset. Der snakker hun med Utøyas innleide vaktmann, som har bakgrunn fra politiet.

Gjerningsmannen oppfatter dette og tar fram et våpen. Han regelrett henretter Bøsei og den profesjonelle vaktmannen. Disse to ble Breiviks første ofre på Utøya.

LES OGSÅ: «Morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg»

Så samboeren bli henrettet

Monica Bøsei etterlater seg samboer og to døtre. Samboeren Jon Olsen ble selv vitne til at hans kjære Monica ble drept. Litt lenger borte satt deres 17 år gamle datter sammen med en venninne.

Breivik skjøt venninnen, og etter at Olsen var sikker på at datteren var i sikkerhet, deltok han i redningsarbeidet i et helt døgn etter massakren på Utøya.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Forsvareminister Grete Faremo er opptatt av at foreldre-generasjonen hjelper til med å ta Utøya tilbake etter de tragiske terror-handlingene som rammet AUF -leiren fredag 22. juli.  (Foto: Grafikk: Torleif Hamre/TV 2 )
Forsvareminister Grete Faremo er opptatt av at foreldre-generasjonen hjelper til med å ta Utøya tilbake etter de tragiske terror-handlingene som rammet AUF -leiren fredag 22. juli. (Foto: Grafikk: Torleif Hamre/TV 2 )

Eksplosivene lå igjen

Den kaldblodige drapsmannen fortsetter så jakten på unge AUFere.

Igjen på stedet der Monica Bøsei og vaktmannen ble henrettet, ligger det eksplosiver. Flere vitner TV 2 har snakket med er sikre på at Bøseis mistanke mot Breivik var med på å avverge en enda større katastrofe.

– Gjerningsmannen hadde med eksplosiver på øya av en grunn, han hadde en plan. Den planen må på et tidspunkt ha blitt forsuret. Hvis ikke ville han ha fyrt av fyrverkeriet tidligere, sier Håkon Sandbakken.

LES OGSÅ:

Breivik hadde fortsatt mye ammunisjon da han ble tatt

Overga seg umiddelbart da han møtte politiet