KONGELIGE: Kongefamilien er på plass i Domkirken.
KONGELIGE: Kongefamilien er på plass i Domkirken.

– Vi har hatt timer, netter og dager fylt av sjokk. I dag er det tid for sorg

Statsminister Stoltenberg kjempet mot tårene under søndagens minnemarkering i Oslo Domkirke for de omkomne i angrepene mot Oslo og Utøya.

Lørdag ble de første blomstene lagt ned og de første lysene tent utenfor Oslo Domkirke i sentrum. Søndag klokken elleve ble det avholdt minnemarkering for ofrene etter angrepene mot Oslo og Utøya.

– Tid for sorg

Allerede to timer i forkant av søndagens gudstjeneste strakk køen seg langt forbi Oslo Domkirke og Karl Johans gate. «Messe for sorg og håp» er navnet på søndagens gudstjeneste.

– Hver og en av dem som har gått bort er en tragedie. Sammen utgjør tapet en nasjonal tragedie. Vi har hatt timer, netter og dager fylt av sjokk. I dag er det tid for sorg, sa Stoltenberg som kjempet med tårene under sitt innlegg.

Stoltenberg bekreftet nok en gang at han kjente flere av dem som er bekreftet døde. To av dem nevnte han ved navn.

Dødstallet søndag morgen er 92. Politiet forteller på en pressekonferanse søndag formiddag at tallet på sårede er 97.

På lørdag ble det kjent at Anders Behring Breivik (32) innrømmer å stå bak ugjerningene, men at han ikke innrømmer straffskyld. Avhørene av Behring Breivik fortsetter søndag.

AUF-leder og Stoltenberg kom sammen

Kongen og dronningen, prinsesse Märtha og Ari Behn, Statsminister Stoltenberg med familie, statsrådene og den overlevende AUF-lederen Eskil Pedersen var blant de deltakende under markeringen.

Statsminister Jens Stoltenberg kom til Oslo Domkirke sammen med sin kone Ingrid Schulerud og AUF-leder Eskil Pedersen. Kronprinsparet var ikke til stede. De deltar på en lokal minnemarkering i Norderhov kirke i Ringerike. Det samme gjør utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Til Ungdommen

«I livets navn skal urett falle», «Dette er løftet vårt fra bror til bror. Vi vil bli gode mot menneskenes jord». Slik innledet Oslo-biskop Ole Christian Kvarme dagens minnegudstjeneste. Kvarme sitert med det Nordahl Griegs dikt Til Ungdommen. Det melodisatte diktet var også blant sanginnslagene under dagens «Messe for sorg og håp».

Preses Helga Byfuglien fokuserte på nødvendigheten av åpenhet rundt det som har skjedd, at frykten og angsten ikke skal ties i hjel.

– La ikke hjertet bli grepet av angst. Vi må være åpne og dele. Vi skal kjempe for verdiene som er angrepet: Det gode, og å kjempe for andres rett, sa Byfuglien.

– Snart har vi navn og bilder på de omkomne. Da vil ondskapen stå fram i all sin gru. Det blir en prøvelse, men vi skal klare det også. Jeg er imponert over Norge. All den omsorg og stolthet jeg har møtt. Vi gir aldri opp våre verdier, sa Stoltenberg.

Verden gråter med Norge

– Jeg har lovet å overbringe hilsener til dere alle fra alle de nordiske regjeringssjefene, fra FNs generalsekretær, EUs president, Angela Merkel, Vladimir Putin og Barack Obama. Alle har gitt uttrykk for at de føler med Norge, at de forstår den håpløshet vi føler, og at de ber meg formidle at verden føler med Norge akkurat nå, sa Stoltenberg.

Flere andre kirker i Oslo arrangerer minnemarkeringer i dag. Også moskeer i Oslo og Human-Etisk Forbund holder åpne hus flere steder over hele landet for alle som ønsker samtale og fellesskap.

SORG:  Ansiktene bærer preg av de siste dagers opplevelser. (Foto: TV 2/NRK)
SORG: Ansiktene bærer preg av de siste dagers opplevelser. (Foto: TV 2/NRK)
MINNESTUND:  Oslo domkirke er fylt av folk som vil minnes de rammede.
MINNESTUND: Oslo domkirke er fylt av folk som vil minnes de rammede.
KONGELIGE:  Kongefamilien er på plass i Domkirken.
KONGELIGE: Kongefamilien er på plass i Domkirken.
MINNESTUND:  Kong Harald er tistede under den følelsesladde minnestunden. (Foto: POOL)
MINNESTUND: Kong Harald er tistede under den følelsesladde minnestunden. (Foto: POOL)
MINNESTUND:
MINNESTUND:
MINNESTUND:  Prinsesse Märtha Louise og hennes mann Ari Behn er tilstede. (Foto: POOL)
MINNESTUND: Prinsesse Märtha Louise og hennes mann Ari Behn er tilstede. (Foto: POOL)
MINNESTUND  (Foto: POOL)
MINNESTUND (Foto: POOL)
Domkirke8  (Foto: POOL)
Domkirke8 (Foto: POOL)