PLANLA NØYE: I følge et 1500 sider langt dokument Anders Behring Breivik la ut på nett, var angrepene i Oslo og på Utøya nøye planlagt.
PLANLA NØYE: I følge et 1500 sider langt dokument Anders Behring Breivik la ut på nett, var angrepene i Oslo og på Utøya nøye planlagt.

Terrorsiktet tok steroider, og planla massedrap i ni år

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skriver at han tok store menger anabole steroider i ukene før terrorbomben i Oslo og massakren på Utøya.

I det over 1500 sider lange manifestet Breivik har skrevet om sitt liv som «tempelridder» forteller 32-åringen i detalj om sin bruk av anabole steroider i ukene og månedene før terrorangrepet.

Ville øke utholdenheten

Han forteller blant annet at vekta har økt fra 86 til 93 kilo etter seks uker på steroider. «Jeg har aldri vært fysisk sterkere enn jeg er i dag», skryter han

I tillegg til de anabole steroidene skriver han at han bruker en sentralstimulerende blanding av efedrin og koffein blandet med aspirin – for å øke utholdenheten.

Innrømmer skyld: Forsvareren: – I hans hode var det nødvendig

Den 2. juli skriver han at er bekymret for at han har gått for lenge på steroider. «Jeg er nå på min niende uke, ikke sunt i det hele tatt, og jeg er bekymret for leververdiene mine».

Samme dag forteller han også at han har nok steroider i 20 dager til. I neste setning skriver han at han tok med moren ut på middag og at han deretter drakk kaffe med en kamerat.

Skriv din hilsen til ofrene og deres pårørende i vår kondolanseprotokoll

Planla angrep i flere år

I manifestet som ble publisert på internett samme dag angrepene skjedde, står det at han begynte å planlegge handlingen i 2002. Altså for ni år siden, altså samtidig som han var aktiv i Fremskrittspartiet og FpU. Selve bomben brukte han 80 dager på å gjøre klar, ifølge ham selv.

Han forteller blant annet at han har gjennomført prøvesprengninger.

Se nyhetsinnslag: (Reporter Håvard Prestegården).

536047

I dokumentet gjør han rede for svært ytterliggående politiske standpunkter. De 1400 første sidene er i hovedsak antimarxistiske og antiislamistisk propaganda. I tillegg beskriver han i detalj hvordan et angrep skal gjennomføres. Alt fra bruk av bilbombe til hva slags utstyr som skal brukes i et angrep, og hvilket mål han ønsker å oppnå ved angrpene.

«Vi skal overbevise våre fiender om at det ikke finnes noe gjemmested. Vi kommer etter hver eneste en av dem. Hvis ikke i dag, så i morgen, eller om 10, 30 eller 50 år. Vi vil aldri glemme hva de har gjort og hva de fortsetter å gjøre. Det er vårt ansvar å stoppe det» skriver han.

– Jobbet alene

32-åringen forteller også hvordan han både ble lykkelig og komfortabel med å leve under en skjult agenda, og framhever fordelen med å være alene om å utføre terroraksjoner.

– For alle som kjenner meg, framstår jeg som en moderat høyreorientert mann og ikke en motstandskriger. Jeg har greid å forbli fokusert og høyst motivert i mer enn ni år nå, skriver han i sitt manifest.

Han var konstant urolig for å bli avslørt samtidig som han tok alle forholdsregler for å unngå å bli oppdaget. Utfyllende beskriver han fordelen med å være alene når en skal planlegge en aksjon. Han skriver at sannsynligheten er svært lav for å bli oppdaget når en operer alene og ikke er står på overvåkingslisten til politiet. En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller har annen form for elektronisk kommunikasjon.

– Det gamle ordtaket «Skal du ha noe gjort, gjør det selv» er relevant her, skriver han bare et par timer før bomben i Oslo utløses.

Samtidig peker han på faren ved å isolere seg for mye:

– Faren med å isolere seg og bli for asosial kan føre til at du mister dem rundt som er glade i deg. Og hvorfor skulle du da gi dem rundt deg den ultimate kjærlighetsgaven dersom alle hater deg, spør han i teksten.

Massakre som markedsføring av manifest

Han skriver også at terroraksjonene, bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, nærmest er å regne som en markedsføringsoperasjon som skal bidra til at manifestet hans blir kjent for verden.

Han beskriver i detalj alle sider av hvordan en korsfarers liv og forberedelser bør være. Gjennom lang tid, skriver han, har han daglig meditert og tenkt gjennom hvordan han vil oppføre seg når politiet pågriper ham, hvordan han skal opptre under forhør og hvordan en rettssak skal gjennomføres.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad sier til TV 2 at klienten har forklart at handlingen var grusom, men nødvendig. Breivik innrømmer de faktiske forhold rundt angrepene, men nekter straffskyld.

Les også: Anbefalte å filme med minikamera under massedrap

92 mennesker er så langt funnet døde etter angrepene mot Oslo og Utøya i Tyrifjorden.

Skriv din hilsen i vår kondolanseprotokoll

Få oversikt: Terror-massakren minutt for minutt

536044

(©NTB/TV 2)