usladd (Foto: Privat)
usladd (Foto: Privat)

Får ingen støtte fra islamfiendtlige grupper

English Defence League tar avstand fra Anders Behring Breiviks handlinger.

Anders Behring Breivik skryter av å ha mange støttespillere hos britiske høyreekstremister, men gruppen English Defence League (EDL) tar sterk avstand fra terroraksjonene han er siktet for.

Tilhengere

I sitt såkalte manifest, som ble lagt ut på internett kort tid før terroraksjonene som kostet minst 92 menneskeliv, hevder Behring Breivik å ha hundrevis av tilhengere i Storbritannia.

Han viser til en rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste i februar i år og hevder at PST særlig trekker fram EDL og deres norske avlegger Norwegian Defence League (NDL). Dette er ikke riktig, ettersom PST ikke navngir noen grupper i sin trusselvurdering.

– Ikke rasistisk

Behring Breivik skryter i sitt såkalte manifest av at han «har hatt over 600 EDL-medlemmer som venner på Facebook og har snakket med flere titalls EDL-medlemmer og ledere».

– Jeg var faktisk en av dem som i begynnelsen forsynte dem med ideologisk materiale (inkludert retoriske strategier), skriver han, og fastholder at gruppen verken bygger på rasistisk, fascistisk eller nazistisk tankegods. (©NTB)