LA UT VIDEO: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i politiavhør erkjent å ha lagt ut video og dokumenter på nettet før han startet terroren mot Oslo og Utøya. (Foto: Skjermdump Youtube)
LA UT VIDEO: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i politiavhør erkjent å ha lagt ut video og dokumenter på nettet før han startet terroren mot Oslo og Utøya. (Foto: Skjermdump Youtube)

Breivik planla å filme under massedrap

Anders Behring Breivik skal ha testet minikameraet selv og anbefalte det varmt for «operasjoner».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manifestet, som er på 1517 sider, fremstår som en oppskrift på hvordan man skal planlegge og gjennomføre massedrap.

– Det virker veldig bra

Breivik hadde tilsynelatende tenkt på alle eventualiteter, alt fra bygging av bomber, til hvordan man skal velge riktig forsvarer etter man er blitt pågrepet. I detalj beskriver han hvordan han vil gjennomføre det utenkelige.

Et av de mest foruroligende avsnittene omhandler bruk av minikamera under aksjonen.

– 4GB AEE PD80 Mini DV DVR Camera. Dette ekstremt lille og lette kameraet brukes til å dokumentere operasjonen. Fire gigabytes tilsvarer to timer med uavbrutt filming. Jeg har personlig testet det, og det virker veldig bra, skriver han og legger til at kameraet kan kjøpes på eBay for 87 dollar.

Samtidig anbefaler han å sende filmen til medier som «er troende til å publisere den usensurert» eller å laste den opp på nettet med mobiltelefon før en pågripelse.

4GB AEE PD80 Mini DV DVR Camera (Foto: AEE)

Kommenterer ikke beslag

Om massedrapsmannen hadde et slikt minikamera med seg under massakren på Utøya er uvisst. Politiet i Oslo vil ikke kommentere hvilke beslag som ble gjort da Breivik ble pågrepet, utover at han var i besittelse av en pistol og et gevær og iført politiuniform.

– Det kan jeg ikke si noe om. Jeg vil tro det kommer mer informasjon på politiets pressekonferanse søndag morgen, men om de vil si noe om siktete hadde kamera kan jeg ikke si noe sikkert om, sier politiadvokat Viola Bjelland til tv2.no.

Vil bruke rettssaken til å spre budskapet

Men flere detaljer i manifestet benyttet han seg av da han gjennomførte massedrapene på Utøya, blant annet bruk av politiuniform og -skilt.

Hans plan for hvordan pågripelsen skulle foregå minner også mye om det som seinere skulle skje. Dersom han ble pågrepet i live ville han benytte sin nyvunnete berømmelse til å spre høyreekstrem propaganda.

– Rettssaken vil bli din scene for verden, skriver han.

Mandag fremstilles Breivik for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Ifølge forsvarer Geir Lippestad vil hans klient møte i retten og forklare seg om hvordan og hvorfor han slaktet ned ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya.

– Han har ikke lagt skjul på hva han har gjort og har sagt at han vil forklare seg og fortelle hvorfor under fengslingsmøtet, fortalte Lippestad til TV 2 etter avhørene lørdag kveld.

Les også: – I hans hode var det nødvendig

regjeringskvartalet (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)

I deler av manifestet har Breivik også skrevet en dagbok som skildrer det siste året og måneden før angrepene.

Dagboken avsluttes med ordene:

– Jeg tror dette blir min siste oppføring. Det er nå fredag 22. juli, 12.51.

Verdens verste massakre

To og en halv time seinere eksploderte bilbomben utenfor Regjeringskvartalet og halvannen time seinere startet massakren på Utøya.

Til nå er totalt 92 personer bekreftet omkommet, mens ti er savnet. Mange flere ligger hardt eller kritisk skadd på sykehus.

Massakren på Utøya karakteriseres som den verste massakren utført i fredstid noe sted i verden.

Det letes fortsatt etter savnede ved Utøya. (Foto: Andersen, Kristoffer Øverli/Scanpix)