Jens Stoltenberg og Knut Storberget på befaring i Regjeringskvartalet hvor bilbomben gikk av fredag ettermiddag. Statsministeren bekrefter at ødeleggelsene er altomfattende.  (Foto: TV2)
Jens Stoltenberg og Knut Storberget på befaring i Regjeringskvartalet hvor bilbomben gikk av fredag ettermiddag. Statsministeren bekrefter at ødeleggelsene er altomfattende. (Foto: TV2)

Stoltenberg på befaring: – Dette er ren ondskap

Lørdag var Jens Stoltenberg og Knut Storberget på befaring i Regjeringskvartalet hvor bilbomben gikk av fredag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld møtte Jens Stoltenberg og Knut Storberget pressen etter at de hadde sett skadene i Regjeringskvartalet med egne øyne.

– Massiv kraft

– Her ser man hvilken massiv kraft det har vært i den bomben som ble sprengt i går. Skadene er altomfattende og det er farlig å bevege seg der fordi ting fortsatt raser ned fra taket. Dette er området vi til daglig ferdes og det gjør inntrykk, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

– Det er helt åpenbart at det hadde vært flere omkomne hvis flere mennesker hadde vært til stede på kontorene, sier Stoltenberg.

Både Stoltenberg og justisminister Knut Storberget bekrefter at de ikke var til stede på sine kontorer da bomben gikk av.

Les også: Overga seg umiddelbart da han møtte politiet

– Ren ondskap

– Politiet saumfarer nå området for å finne spor og sikre området slik at vi med sikkerhet kan vite hvem som ikke lever lenger. Polititjenestemennene jobber på spreng med å identifisere de omkomne etter bombingen, forteller Stoltenberg.

– Gjør du deg noen tanker om at noen kan finne på noe slikt?

– Dette er ren ondskap og nettopp derfor er det så viktig at vi står opp mot det og ikke lar oss kue, avslutter Stoltenberg etter befaringen i Regjeringskvartalet.

Totalskadet

Politiet har nå bekreftet at det var en bilbombe som ble brukt i angrepet mot Regjeringskvartalet – på grunn av totalskadene står nå 2000 mennesker uten arbeidsplass.

Les også: Skuddofferet Adrian (21) overlevde blant døde venner

92 omkomne

Bomben og den påfølgende massakren på Utøya har hittil krevd 92 menneskeliv. Minst 85 av disse er funnet døde på Utøya.

Fredag ettermiddag, like før kl. 15.30 ble Oslo sentrum rammet av en enorm bombeeksplosjon. Flere biler ble sprengt og vindusruter blåst ut, blant annet i Regjeringskvartalet. Det brøt ut brann i bygget «R 4» på Einar Gerhardsens plass 1, hvor Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holder til.

Store deler av inngangspartiet til høyblokka i Regjeringskvartalet ble knust eller rett og slett blåst bort etter kjempesmellen.

Les også: Terrordagen som har rystet Norge

Møtte pårørende

Lørdag ettermiddag besøkte Stoltenberg de pårørende og overlevende etter Utøya-tragedien som nå holder til på Sundvolden hotell.

– Det har gjort veldig sterkt inntrykk på meg å møte de overlevende som kom seg i land og de pårørende som har mistet noen av sine nærmeste. Jeg tror vi aldri kan forstå de redsler som utspant seg på Utøya, sier en tydelig preget Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen

–Nå er det viktig at vi formidler varme, omsorg, og omtanke til pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les også: Kong Harald: – Friheten er sterkere enn frykten

Anders Behring Breivik (32) er siktet for terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Breivik la ned våpenet og overga seg umiddelbart til politistyrkene fra beredskapstroppen da de anropte ham på Utøya fredag kveld.