85 BEKREFTET DREPT: Terrorsiktede Breivik skjøt ned de han kunne se på Utøya i Hole kommune. Så langt er 85 mennesker bekreftet drept.  (Foto: Scanpix )
85 BEKREFTET DREPT: Terrorsiktede Breivik skjøt ned de han kunne se på Utøya i Hole kommune. Så langt er 85 mennesker bekreftet drept. (Foto: Scanpix )

Overga seg umiddelbart da han møtte politiet

Anders Behring Breivik (32) overga seg selv umiddelbart da han ble anropt av polititjenestemennene på Utøya fredag kveld.

32-åringen Anders Behring Breivik (32) som er siktet for terrorangrepene i Oslo og på Utøya la ned våpenet og overga seg umiddelbart til politistyrkene fra beredskapstroppen da de anropte ham på Utøya. Da hadde han rukket å drepe minst 85 personer på AUFs sommerleir.

Klokken 17 fikk politiet de første meldingene om skyting på Utøya.

I halvannen time kunne gjerningsmannen forkledd som politimann herje med sine ofre på Utøya før politiets beredskapstropp fikk kontroll på ham klokken 18.35 fredag kveld.

LES OGSÅ: Ekstremistekspert om Breivik: – Ingen ensom galing

Svært krevende avhør

Breivik sitter i arresten på politihuset på Grønland i Oslo hvor han siden pågripelsen har blitt avhørt av politiet.

– Avhørene er svært krevende, sa fungerende oslopolitimester Sveinung Sponheim på en pressekonferansen klokken 18 lørdag. Visepolitimesteren ønsket ikke å utdype hva han mener med krevende eller hvordan avhørene blir gjennomført.

HAR FUNNET VÅPEN: Visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim opplyste på en pressekonferanse lørdag kveld at de har funnet to våpen etter massakren på Utøya. (Foto: TV 2)
HAR FUNNET VÅPEN: Visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim opplyste på en pressekonferanse lørdag kveld at de har funnet to våpen etter massakren på Utøya. (Foto: TV 2)

Gjerningsmannen skal ifølge Sponheim være samarbeidsvillig under avhørene som blir gjennomført fortløpende. Politihuset i Oslo hvor 32-åringen sitter er under streng bevoktning.

LES OGSÅ: «Morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg»

Har funnet to våpen på øya

Siktede har i løpet av dagen også fått tildelt en forsvarer etter eget ønske. Politiet opplyser at forsvarerens navn ikke vil bli offentliggjort.

Ifølge Sponheim har de ikke kommet fram i avhørene noe som tyder på at det var andre om ugjerningen, men det understrekes at politiet over hodet ikke er sikre på dette.

Politiet opplyser at det er funnet to våpen på Utøya som knyttes til skyteepisoden, men vil ikke gå nærmere inn på hva slags typen våpen det er snakk om.

– Det er funnet ett etthåndsvåpen og ett tohåndsvåpen på øya, sier Sponheim.

Trolig er det en halvautomatisk pistol og en rifle som skal ha blitt brukt til å utføre massakren.

I avhørene har Anders Behring Breivik erkjent å ha vært på Utøya med våpen og løsnet skudd, opplyser politiet. Politiet løsnet ikke skudd under redningsaksjonen på øya.

På pressekonferansen opplyste politiet også at gjerningsmannens bil er funnet og tauet inn for nærmere tekniske undersøkelser.

LES OGSÅ: Slik var mareritt-fredagen

Omkomne fraktet til obduksjon

Klokken 18 lørdag kveld opplyser politiet at det ikke er funnet flere omkomne på Utøya og at det offisielle dødstallet er 85. Med de omkomne i eksplosjonen i Oslo er det totale antallet 92 omkomne.

Lørdag kveld fortsetter letingen etter savnede ved og på Utøya i Tyrifjorden. Søkene som gjennomføres av rundt 150 mannskaper fra blant annet politiet og Røde kors hjelpekorps vil fortsette uavbrutt inntil videre.

Det er fortsatt fire-fem savnede etter skytingen på Utøya. Samtidig er mange av de drepte fortsatt ikke identifisert.

– Det betyr at vi kan komme opp i 97 drepte, opplyste fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim på pressekonferansen.

Lørdag ettermiddag er de første omkomne fraktet til Rikshospitalet hvor de skal obduseres.

Samtidig pågår de kriminaltekniske undersøkelsene for fullt på Utøya.

LES OGSÅ: Utøya-angrepet: Tidenes verste skytemassakre