Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En crime scene analyse av denne handlingen viser en person som er kontrollert, har planlagt i detalj, har høy grad av kynisme og aggressivitet. Samtidig fremkommer det ingen tegn på at naturlige hemmere mot vold, som de fleste mennesker innehar, som empati, innlevelse, en fungerende samvittighet, anger mm. er tilstede, skriver voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk i nettprat med tv2nyhetene.no sine lesere.

Les også: Overga seg umiddelbart da han møtte politiet

Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker ved Politihøgskolen og har inngående kjennskap til hvilken type mennesker det er som gjennomfører slike terrorhandlinger.

Mange har reagert på at den terrorsiktede ikke har vært på politiets radar tidligere.

– Hvordan er det mulig?

Flere av nettleserne stiller spørsmål ved hvordan et menneske kan drepe så mange medmennesker, over så lang tid, i iskaldt blod.

– Ideologi som er så sterk at den begrunner at en selv kan sette seg over vanlige normer, undertrykke andres behov, meninger og endog liv, viser trekk som faller inn under alvorlige personlighetsforstyrrelser. Mennesker kan ha flere sider. De som er ekstremt kontrollerte kan være bevisste på hvilke sider som vises: sjarmør eller tyrann. Vanligvis er det slik at når det gjøres grundige analyser i etterkant av slike hendelser, så fremkommer det et mønster som viser trekk og sider som er problematiske, svarer Bjørnebekk.

Finnes i alle kulturer

Les også:Terrordagen som har rystet Norge

Bjørnebekk legger vekt på at slike personer finnes i alle kulturer og at det er personen, ikke det at han er norsk som er avgjørende.

– I Norge har vi imdlertid fjernet mange av de samfunnsmessige faktorene som gir risiko for å utvikle vold. Vi lever i det samfunnet som skårer høyest på FNs målinger av livskvalitet. Det er en av grunnen til at det er lite vold i Norge, og spesielt lite dødelig vold. Forskning har vist at under gode samfunnsforhold, ligger forklaringen på grusomme handlinger i større grad i personen selv og hans samspill med negative grupper som han selv har valgt å knytte seg til. I Norge prøver vi via gode programmer å nå fram til alle som er i en risikosone for voldsutvikling. Men ikke alle blir identifisert. Hendelsen vi nå har opplevd er ingen trend. Det er grunn til å tro at det er en engangs-hendelse, forsikrer Bjørnebekk i nettpraten.

Resten av spørsmålene og svarene fra voldseksperten finner du i feltet under.

Les også: Skuddofferet Adrian (21) overlevde blant døde venner