HJALP TIL: Bjørn var en av mange som befant seg på fastlandet ved Tyrifjorden da idyllen sprakk av dramaet som utspant seg over fjorden på Utøya.  (Foto: TV 2)
HJALP TIL: Bjørn var en av mange som befant seg på fastlandet ved Tyrifjorden da idyllen sprakk av dramaet som utspant seg over fjorden på Utøya. (Foto: TV 2)

Bjørn dro ungdommer opp fra vannet: – De holdt på å drukne hele gjengen

– Det var så mange at dersom noen ble borte så la man ikke merke til det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn var en av mange som befant seg på fastlandet ved Tyrifjorden da idyllen plutselig ble brutt av dramaet som utspant seg over fjorden på Utøya.

Det var like før klokken halv seks at politiet fikk melding om at en mann skjøt vilt rundt seg med et automatvåpen på AUF sin sommerleir på Utøya.

– Det første vi hørte var at det var masse skyting. Jeg antok at det var fyrverkeri i forbindelse med campen der borte, forteller han til TV 2 Nyhetskanalen.

– Men etter hvert så fikk jeg se at det var mange som lå i vannet, som svømte over. Da tok jeg båtnøklene og løp ned for å se om det var noen som trengte hjelp. Det så ut som om de trengte det.

Les også: – Vi skal ta deg til et sted der noen kan hjelpe deg!

– De holdt på å drukne hele gjengen

Bjørn forteller at han fikk dratt to ungdommer som hadde klart å svømme over opp på bryggen før han kastet seg i båten og kjørte ut på fjorden.

Les også: «Morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg»

På det tidspunktet hadde det også kommet til et par andre båter som hjalp til med å redde opp de vettskremte ungdommene.

– Jeg plukket opp flere som var kalde og... ja, de holdt på å drukne hele gjengen.

Etter hvert ble han sendt ned til Storøya der politiet rekvirerte båten hans for å komme seg i land på Utøya. Noe senere fikk han båten tilbake og dro ut for å søke etter flere overlevende rundt øya.

Skytingen fortsatte

– Men da var det fortsatt skyting inne på øya så vi turte ikke å kjøre så nærme land.

Han forteller at situasjonen var svært kaotisk og at han på ingen måte hadde noen oversikt over hvor mange som var i vannet.

– Det var så mange at dersom noen ble borte så la man ikke merke til det. Så jeg antar at det var noen som ble borte i løpet av den svømmeturen over, sier Bjørn.

Flere vitner har beskrevet at mange av ungdommene skal ha fått store problemer da de var i vannet i Tyrifjorden, og man frykter at flere kan ha druknet.

Les også: Politiet: – Meget omfattende arbeid gjenstår på Utøya

– Jeg er helt tom

Det er under et døgn siden massakren på Utøya der 85 ungdommer til nå er bekreftet omkommet. Omfanget er uforståelig.

– Jeg er helt tom. Jeg har ikke sovet i natt. Det er en merkelig følelse som er helt uvirkelig. Jeg sliter.

Lørdag ettermiddag sjekker politiet strandsonen og øyene omkring Utøya etter levende og døde etter massakren. Mannskaper fra brannvesenet stiller med dykkere. Norske redningshunder, Røde Kors og Sivilforsvaret er også med i søket.

Det er ventet at dødstallene kan stige betraktelig, men det er ikke kjent hvor mange som er savnet.

Les også: – Gjerningsmannen skjøt folk i hodet for å forsikre seg om at de var døde