New York Times
New York Times

Utenlandsk media rydder forsiden etter terroren i Norge

Bombingen av regjeringskvartalet og den påfølgende tragedien på Utøya skaper overskrifter over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bombingen av regjeringskvartalet og den påfølgende tragedien på Utøya skaper overskrifter over hele verden. Hendelsen er toppsak på nettsidene til de største internasjonale avisene verden over.

New York Times skriver at dette er det dødeligste angrepet på norsk jord siden andre verdenskrig, og trekker paralleller til terrorbombingen av Oklahoma City.

Interesse rundt gjerningsmannen

I tillegg til å rapportere om antall døde og de marerittaktige scenene i hovedstaden og på Utøya, vier også verdens aviser mye oppmerksomhet til den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik, og hva hans eventuelle motiver kan ha vært.

LES OGSÅ: Flere drepte fortsatt på Utøya

32-åringen omtales som en høyreekstrem kristen fundamentalist, og flere poengterer at han var helt rolig mens han henrettet de uskyldige på Utøya.

(artikkelen fortsetter under bildet)

CNN

Flere skriver også at det virker som angrepet er utført av en galning som opererte alene.

Den britiske tabloiden The Sun kaller ham «hunter killer», og har lagt ut svært sterke bilder fra Oslo.

Grusomme vitnesbyrd

De fleste aviser, som for eksempel LA Times, gjengir også de fryktelige historiene til dem som overlevde massakren. En av dem, Adrian Pracon, har uttalt seg til CNN som skriver om hvordan han slapp fra uhyrlighetene med livet i behold etter han lot som han var død.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Terrorsiktede var tidligere medlem av Fremskrittspartiet

De gjengir også hans grufulle detaljer om hvordan Breivik skal ha skreket til leirdeltagerne at han skulle drepe dem alle.

Skandinavia i sjokk

Svenske og danske aviser dekning av terrorhandlingene i Oslo er preget av sjokk og vantro. Danske Ekstrabladet beskriver hvordan den norske hovedstaden nå passes på av bevæpnede soldater, og har også lagt ut svært dramatiske bilder fra Utøya hvor en ung mann tilsynelatende ber for livet sitt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Både danske og svenske aviser, som Expressen, har også rapportert om at ytterligere en gjerningsmann til kan være på frifot.