Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen etter å ha møtt de pårørende og overlevende på Sundvolden Hotel lørdag formiddag. (Foto: STR/Reuters)
Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen etter å ha møtt de pårørende og overlevende på Sundvolden Hotel lørdag formiddag. (Foto: STR/Reuters)

Stoltenberg: – Det var viktig for meg å fortelle de pårørende at hele verden tenker på dem

Jens Stoltenberg og flere andre statsråder møtte pårørende og overlevende etter Utøya-massakren på Sundvolden hotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, dro statsminister Jens Stoltenberg til Sundvolden hotell lørdag for å møte overlevende og pårørende etter tragedien på Utøya.

– Det har gjort veldig dypt inntrykk på meg å møte de pårørende, mennesker som har mistet sine nærmeste, dele sorgen med dem, høre hvordan de opplever den dypeste og største sorg et menneske kan oppleve, nemlig å miste sine nærmeste, dem de er glad i, miste sine barn. Jeg møtte mange foreldre som er her og som sakte, men sikkert blir klar over at de ikke kommer til å møte barna sine noen gang igjen, sa Stoltenberg etter møtet.

Følg TV 2 Nyhetskanalen direkte her

– Ethvert menneske vil bli sterkt rørt av historiene

Under møtet med de pårørende og overlevende fikk statsministeren og de andre statsrådene høre dramatiske og forferdelige historier fra de pårørende.

– Ethvert menneske vil bli sterkt rørt av det de ungdommene forteller, for det er noe ekstra meningsløst at unge mennesker, som er i begynnelsen av livet, som er på en fredelig øy, som viser engasjement og som tror de er på det tryggeste stedet, opplever brutal vold som varer over lang tid. Det er man ikke skjønner fullt ut før man snakker med dem er at de var der i timer. De hørte skyting. De så venner miste livet, sa en beveget Stoltenberg.

Statsministeren fortalte at han forsøkte å uttrykke medfølelse og omtanke, både på vegne av seg sel, men også for hele nasjonen. Samtidig videreformidlet han hilsener han har mottatt fra statsledere over hele verden.

FØLELSER: Jens Stoltenberg klemmer AUF-leder Eskil Pedersen som tok imot ham utenfor Sundvold hotell lørdag. (Foto: SCANPIX)

– Jeg har prøvd å uttrykke medfølelse, varme og omtanke – være et medmenneske for mennesker som har det vondt. Det har jeg gjort på vegne av meg selv, men også på vegne av mye mer enn det. Jeg har uttrykt medfølelse og omtanke på vegne av en hel nasjon. Vi er nå et land som sørger med de etterlatte som er her rett bak meg nå, sa Stoltenberg.

– Det var viktig for meg å fortelle menneskene her inne som står midt i sorgen i savnet etter å ha mistet sine nærmeste, at en hel verden har fortalt meg at jeg skal fortelle dem at de tenker på dem, fortsatte han.

Dramatiske historier

Like etter at de første meldingene om tragedien på Utøya kom, mottok statsministeren de første telefonene fra regjeringssjefer over hele verden.

– Alle de nordiske, mange av de europeiske, FNs generalsekretær, EUs president, akkurat nå Angela Merkel, Barack Obama. Alle ringer og gir uttrykk for at de føler med Norge, at de forstår den håpløshet vi føler, og at de ber meg formidle de som er rammet, at verden føler med Norge akkurat nå.

Stoltenberg forteller at pårørende og overlevende har fortalt ham dramatiske historier fra dramaet som utspilte seg på Utøya.