usladd (Foto: Privat)
usladd (Foto: Privat)

Siv Jensen: – Terrorsiktede var tidligere medlem av Fremskrittspartiet

– Jeg kan bare si rett ut at mennesker som har grumsete holdninger, har ingenting i Fremskrittspartiet å gjøre, sier Frp-lederen.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for skytingen på AUFs sommerleir på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet fredag. Han ble pågrepet av politiet på Utøya fredag kveld, og sitter lørdag formiddag i avhør hos politiet.

Til TV 2 Nyhetskanalen bekrefter en sterkt preget Frp-leder Siv Jensen at Breivik tidligere har vært medlem av Fremskrittspartiets Ungdom og Oslo Frp.

– Jeg ble gjort tidlig i morges gjort kjent med at denne personen tidligere har vært medlem hos oss. Det synes jeg er forferdelig. Men først og fremst er dette en handling som rammer hele nasjonen, det rammer oss alle, og i dag mener jeg at alle Fremskrittspartiets 25.000 medlemmer er AUF-ere. Dette er helt uvirkelig, og jeg har så vondt av alle som er berørt av dette. I dag synes jeg vi først og fremst skal konsentrere oss om å sende varme tanker til dem som er berørt, sier Siv Jensen.

Følg TV 2 Nyhetskanalen direkte her

Høyreekstrem og nasjonalistisk nettdebattant

Breivik har ikke vært i politiets søkelys tidligere, men har markert seg som en aktiv nettdebattant med et nasjonalistisk syn og et hat mot multikulturalismen.

TV 2s kilder sier at Breivik tilhører det høyreekstreme miljøet på Østlandet. På sin Facebook-profil står Breivik oppført som politisk konservativ og kristen.

– Hva slags tanker gjorde du deg da du ble gjort oppmerksom på at den siktede 32-åringen har vært medlem av FpU tidligere?

– Det synes jeg er helt forferdelig å tenke på, men først og fremst har jeg gjort meg tanker om hva slags alvorlige handlinger denne personen har begått mot Norge, mot alle vi som bor her, mot alle de verdiene vi står for. Og vi skal ikke la det skremme oss til taushet. Vi skal tvert imot hegne om alle verdiene vi tror på, hegne om den åpenheten dette samfunnet er tuftet på, sier Jensen.

– Slike folk har ingenting i Fremskrittspartiet å gjøre

Tidligere partifeller som har kjent eller kjent til Breivik da han var medlem i partiet, beskriver ham som stille og rolig.

– Er du bekymret for at det finnes elementer i FpU eller i utkanten av ditt parti med denne typen synspunkter også i dag?

– Jeg er i utgangspunktet ikke det, men jeg kan bare si rett ut at mennesker som har grumsete holdninger, har ingenting i Fremskrittspartiet å gjøre, sier hun.

Fpu-lederen: – Uvirkelig og overraskende

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Ove A. Vanebo, sier til TV 2 at Breivik var aktiv i FpU på begynnelsen av 2000-tallet, og at han meldte seg ut etter hvert som han fikk mer ekstreme holdninger.

– Etter det vi har hørt fra media meldte han seg ut etter hvert som han ble mer nasjonalistisk og ekstrem. Det var ingen grunn til å tro at det var en person som hadde den slags holdning og vilje til å utføre noe slikt, sier Vanebo til TV 2.

– Vi er like overrasket og lei oss som alle andre. Uansett hvilket parti han har vært medlem av er dette helt uakseptabelt og må slås hardt ned på, fortsetter Vanebo.

Fpu-lederen sier at ingen i partiet hadde trodd at Breivik kunne være i stand til å utføre slike handlinger.

– Det er ganske uvirkelig, og selvfølgelig overraskende. Da vi fikk vite hvem det var, ble vi veldig overrasket. Vi trodde ikke han var i stand til noe slikt. Han var visstnok en rolig og beskjeden mann.

Anders Behring Breivik twittret 17.juli. Da skrev han «One person with a belief is equal to the force of 100.000 who only have interests».