Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for skytingen på AUFs sommerleir på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet. Han har markert seg som en aktiv nettdebattant med et nasjonalistisk syn og et hat mot multikulturalismen. TV 2s kilder sier at Breivik tilhører det høyreekstreme miljøet på Østlandet. På sin Facebook-profil står Breivik oppført som konservativ og kristen.

Daniel Poohl er sjefredaktør for den svenske magasinet Expo.

Poohl mener han kan få et bilde av tankegangen til Breivik ut ifra hans innlegg på nettet.

– Han er tydelig inne i et politisk miljø, hvor islam, Marxisme og sosialdemokratene er tydelige fiender, sier Poohl til tv2.no og legger til:

– Angrepet var rettet mot det norske sosialdemokratiet. Det er ingen tvil om at han hater den norske stat.

Daniel Poohl begynte i magasinet som redaksjonssekretær etter Stieg Larsson døde i 2004, og erstattet Richard Slätt som sjefredaktør i 2006. Poohl er kjent for å ha infiltrert det høyreekstreme miljøet i Sverige, og har laget dokumentar om temaet

– Konsekvens av idéverdenen

Poohl understreker at det er viktig at folk forstår at dette ikke er en ensom mann som har gått amok.

– Dette er ikke en ensom galing. Han er en del av en politisk kamp. Hans handlinger er en konsekvens av den idéverdenen han er inne i, og et angrep på demokratiet, sier Poohl til tv2.no.

Det er fortsatt ikke avklart om Breivik handlet alene eller ikke. Vitner skal ha sett at han hadde på seg et headset under skytingen på Utøya.

Følg Nyhetskanalen direkte her.

– En terrorhandling

Fredag ettermiddag ble Norge rystet av to uvirkelige angrep.

Behrings gjerninger anses ifølge visepolitimesteren Roger Andresen som en terrorhandling, og skal straffes med fengsel i 21 år. Syv er bekreftet omkomne etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum, og minst 84 ungdommer mistet livet under skytingen på AUFs sommerleir på Utøya.

Breivik skal ha registrert to våpen på navnet sitt – et automatvåpen og en pistol av type Glock.