TERRORDAGEN: Anders Behring Breivik er nå terrorsiktet. Fredag tok han livet av minst 92 mennesker.  (Foto: SCANPIX / TV 2)
TERRORDAGEN: Anders Behring Breivik er nå terrorsiktet. Fredag tok han livet av minst 92 mennesker. (Foto: SCANPIX / TV 2)
PKpoliti
PKpoliti

Minst 91 bekreftet drept etter terrorangrepet

Politiet frykter at tallet vil stige ytterligere. Anders Behring Breivik (32) er siktet for terrorhandlinger etter eksplosjonen i Oslo sentrum og massakren på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har vært igjennom en utrolig tragisk hendelse. Og en hendelse som har satt norsk politi og samfunnet for øvrig på store prøver, åpnet visepolitimester Roger Andresen pressekonferansen med.

Oppjusterte dødstall fra Utøya er kl. 09.10 – minst 84 døde. Politiet er foreløpig usikker på om tallet vil øke ytterligere. Syv er bekreftet omkomne etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum.

– Det foregår søk i vannet utenfor Utøya for å lete etter ytterligere personer som kan ha omkommet, sier visepolitimesteren.

De offisielle avhørene av gjerningsmannen Anders Behring Breivik (32) startet klokken 09.30-tiden lørdag morgen.

Følg TV 2 Nyhetskanalen direkte her

Se politiets pressekonferanse i videovinduet over artikkelen

Siktet etter terrorparagrafen

Breivik blir ifølge politiet siktet etter straffelovens paragraf 147a. Han er siktet både for bombeangrepet i Oslo og for drapene på Utøya.

Paragraf 147a er den sålalte terrorparagrafen. Det vil si at handlingene som ble begått, både i Oslo sentrum og på Utøya, anses som terrorhandlinger, og straffes med fengsel i inntil 21 år.

– Dette er den alvorligste straffebestemmelsen politiet har til rådighet i denne saken, sier Andresen.

Saken er omfattende, understreket politiet. Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyste politiet.

Fredag ettermiddag oppfordret politiet publikum om å ikke oppholde seg i Oslo sentrum, og ba om begrenset mobilbruk i hovedstaden. Denne oppfordringen har politiet nå gått bort fra.

– Vi ønsker ikke lenger at publikum skal holde seg unna sentrum av byen, men vi ber innstendig om at man holder seg unna de avsperrede områdene av hensyn til etterforskningen, sa Andresen.

– Forøvrig satser vi på at samfunnet og livet i Oslo så raskt som mulig kan komme tilbake til normal gjenge, fortsatte han.

Soldater og polit vokter Oslo sentrum

Store deler av Oslo sentrum er fremdeles stengt av. Store væpnede politistyrker og væpnede soldater fra Kongens garde holder vakt vek politisperringene.

– Det dere ser rundt i byen er ment å være trygghetsskapende og forebyggende tiltak. Forsvaret bistår politiet for å frigjøre politiressurser som vi ønsker de nærmeste dagene å bruke trygghetsskapende overfor byens befolkning og tilreisende, sier stabssjef ved Oslo politidistrikt Johan Fredriksen.

Politiet understreker at de ikke anser publikum for å være i fare, til tross for at det er væpnede soldater i gatene.

– Hadde vi hatt opplysninger som tilsa at vi visste at publikum fremdeles var i fare, så ville vi opplyst om dette.

– Vis omtanke og respekt for ofrene og pårørende

Politisjefen ber alle om å ha omtanke og respekt for ofrene som alle har blitt lidende i Oslo-området det siste døgnet.

– Dette kommer til å bli en meget omfattende og langvarig etterforskning, forteller Andresen.

Politiet har bistand fra flere politidistrikt og fra forsvaret.

– Jeg vil si hjertelig takk til alle som har bistått politiet, og de politifolkene som har vært gjennom disse tragiske hendelsene.

Kl. 08 lørdag morgen holdt en svært preget statsminister Jens Stoltenberg pressekonferanse sammen med justisminister Knut Storberget om massakren på Utøya der minst 80 har mistet livet.

Stoltenberg kjempet mot tårene flere ganger, spesielt da han nevnte sine egne sommerminner fra Utøya.

Les også: Stoltenberg: – Utøya ble forvandlet til et helvete