Terror Oslo (Foto: Scanpix)
Terror Oslo (Foto: Scanpix)

Slik var mareritt-fredagen

En av de mest dramatiske dagene i nyere norsk historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 22. juli har gått inn i historien som en av de mest dramatiske dagene i Norge i fredstid.

Flagget heises på halv stang utenfor Sundvolden hotell lørdag morgen. Overlevende etter skytetragedien på AUFs sommerleir på Utøya er innlosjert her. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
En kjempeeksplosjon ved regjeringskvartalet i Oslo ble starten på det som lørdag fremstår som en nasjonal tragedie.

Politiet bekreftet natt til lørdag at minst 80 mennesker ble drept på Utøya.

I tillegg ble minst syv personer drept av bomben i Oslo sentrum.

Politiet frykter tallet på omkomne vil stige da det er mange som er hardt skadd. Politiet tror at den pågrepne Anders Behring Breivik (32) står bak angrepene som fredag rammet Norge.

– Vi kan bekrefte at en person er pågrepet, og vi mener at han har hatt befatning med begge hendelser, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim.

Den 32 år gamle mannen satt fredag kveld i avhør. Han ble pågrepet i forbindelse med skytingen på Utøya.

Ifølge TV 2s kilder tilhører han det høyreekstreme miljøet på Østlandet. Sent fredag kveld gjennomførte politiet en razzia mot mannens hjem på Oslos vestkant.

Skjebnetidspunktet

Klokken 15.26 fredag ettermiddag fikk politiet den første meldingen om en voldsom eksplosjon i regjeringskvartalet.

Det tok ikke lange tiden før det ble klart at det var et bombeangrep som hadde rammet Oslo.

Utgangspunktet for eksplosjonen skal ha vært lobbyen, kantinen eller garasjeanlegget i Regjeringskvartalets hovedbygning, høyblokka. Med andre ord mellom Statsministerens kontor og olje- og energidepartementet.

I mange timer etter eksplosjonen var Oslos gater preget av panikk. Øyenvitner fortalte om folk som gråt på åpen gate og at flere personer var hardt skadd.

MANGE SKADDE: Busslaster og ambulanser har fraktet skadde mennesker til Ullevaal universitetssykehus. (Foto: Scanpix)

– Bygget bak Statsministerens kontor står i brann og omtrent alle vinduene i både SMK og bygget bak er knust. Det er knuste vinduer helt ned til Skippergata, fortalte TV 2-reporter Fondenes fredag ettermiddag.

Etter bombeangrepet ble det slått full katastrofealarm ved sykehusene i Oslo. Alt helsepersonell ble kalt inn på jobb. I tillegg ryddet sykehusene alle avdelinger for å få plass til skadde.

Oslopolitiet gikk ut og oppfordret folk om å forlate sentrum og å unngå store forsamlinger.

Massakren på Utøya

Omtrent to timer senere, ved 17.30-tiden, fikk politiet melding om skyting på Utøya i Hole i Buskerud. Skytingen skal ha startet innendørs. Ungdommen som var på AUFs sommerleir på øya, flyktet i panikk. Flere ble observert da de svømte vekk fra skytedramaet på Utøya.

Les også: – Han prøvde å lokke oss til å komme tilbake

Flere av ungdommene ble senere plukket opp på andre siden før de ble fraktet til Sundvolden hotell.

På en pressekonferanse fredag kveld bekreftet politiet at det er minst ti drepte. Tallet er derimot ventet å stige og ifølge vitner kan det dreie seg om så mange som 30 drepte.

En falsk politimann er observert på begge åstedene og politiet mistenker at det dreier seg om samme gjerningsmann.

Like før 23.30 fredag kveld meldte politiet at de hadde funnet udetonerte eksplosiver på Utøya. Politiet leter fortsatt etter en rekke personer som ikke er gjort rede for.

– Det er stor grunn til å anta at antallet døde vil stige. Dette er tilbakemeldingene etter at en nå gjennomgår øya nøyere, sa visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim klokken 23.30.

Fryktet flere angrep

Store deler av sentrum ble evakuert og TV 2 som befinner seg sentralt på Karl Johan ble evakuert rundt klokken 17.50 fredag ettermiddag. Først i 22.30-tiden fikk de ansatte returnere til TV 2-bygget i Oslo.

I 20-tiden ble det funnet en mistenkelig gjenstand like ved skinnegangen hvor Flytoget passerer mellom Lillestrøm og Gardermoen. Dette førte til at alle togene ble innstilt. Dette viste seg å være falsk alarm og Flytoget går som normalt.

– Trafikken har gått som normalt i en times tid. Det ble ikke funnet noe unormalt på strekningen, sier Høven til tv2nyhetene.no

Regjeringen og kongefamilien i god behold

Statsminister Jens Stoltenberg er i sikkerhet og har uttalt seg om de fryktelige hendelsene.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon, en alvorlig eksplosjon. Alt tilgjengelig mannskap er på plass. Mine tanker og omsorg går til alle som er rammet, sa Stoltenberg fredag kveld.

Slottet har bekreftet at kongefamilien er i sikkerhet etter bombeangrepet som har rystet en hel verden.