SVØMTE FRA SKUDDENE: Flere vettskremte ungdommer flyktet sjøveien fra gjerningsmannen. Sondre Selstad Amundsen (19) møtte den antatte gjerningsmannen da han var på vei om bord i fergen som skulle frakte ham til Utøya.  (Foto: NRK/ Pool)
SVØMTE FRA SKUDDENE: Flere vettskremte ungdommer flyktet sjøveien fra gjerningsmannen. Sondre Selstad Amundsen (19) møtte den antatte gjerningsmannen da han var på vei om bord i fergen som skulle frakte ham til Utøya. (Foto: NRK/ Pool)

Sondre (19) hilste på gjerningsmannen på vei fra Utøya

Sondre Selstad Amundsen hilste etter alle solemerker på gjerningsmannen da han var på vei fra AUFs sommerleir på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 19 år gamle gutten, som er medlem av Nordland AUF, var på vei om bord i bussen på den andre siden da de første skuddene falt.

Bare noen minutter tidligere hilste han på den antatte gjerningsmannen. Han er tidligere i kveld beskrevet som omtrent 190 cm høy, med lyst hår og hud. Dessuten skal han ha fremstått som veltrent.

– Vi kom i land fra fergen som hadde fraktet oss fra Utøya og da vi gikk i land hilste vi på ham. Han skulle ta samme fergen ut dit, sier Sondre Selstad Amundsen til TV 2.

Politiet har bekreftet fredag kveld på en pressekonferanse at minst ti mennesker er drept på Utøya. Øyenvitner hevder at det kan dreie seg om så mange som 30 drepte.

Forundret over hvor kjappe politiet var

Gjengen som kom i land på andre siden hadde akkurat hørt om bomben i Oslo og tenkte at det var årsaken til at politiet skulle til Utøya.

LES OGSÅ: Falsk politimann sett på begge åstedene

– Det var merkelig at politiet kom seg dit så raskt, men samtidig tenkte vi jo at det var bra, sier Amundsen.

SAMLES PÅ HOTELLET: Ungdommene som har kommet seg uskadd fra skytedramaet på Utøya blir i kveld samlet på Sundvolden hotell. Flere pårørende er også på vei eller har allerede ankommet.  (Foto: Anders Kiil)
SAMLES PÅ HOTELLET: Ungdommene som har kommet seg uskadd fra skytedramaet på Utøya blir i kveld samlet på Sundvolden hotell. Flere pårørende er også på vei eller har allerede ankommet. (Foto: Anders Kiil)

Amundsen er derimot usikker på hvorvidt han ville være i stand til å gjenkjenne ansiktet hans.

– Jeg bet meg ikke merke i ansiktet hans, men jeg tror han hadde kort blondt år og han var kanskje 1.90. høy, sier Amundsen.

AUF-lederen i dyp sorg

Eskil Pedersen, leder i AUF, har i en tekstmelding til TV 2 gitt uttrykk for dyp sorg.

– Jeg er i dyp sorg, og mine tanker går til alle i AUF. Jeg er i sikkerhet og venter på informasjon, sier AUF-leder Eskil Pedersen i tekstmeldingen.

Amundsen har ikke vært i kontakt med de andre han kjenner på øya.

LES OGSÅ: Politiet mistenker eksplosiver på Utøya

– Jeg har prøvd å ringe, men har ikke kommet gjennom. Samtidig tenker jeg at de nok har det ganske tøft, sier han.

Han har derimot fått informasjon om at de andre fra Nordland AUF skal være trygge.