TO ÅSTEDER: Regjeringskvartalet ble utsatt for en bombe og en gjerningsmann skjøt rundt seg på AUF leir på Utøya.
TO ÅSTEDER: Regjeringskvartalet ble utsatt for en bombe og en gjerningsmann skjøt rundt seg på AUF leir på Utøya.

Falsk politimann sett på begge åstedene

Politiet tror samme gjerningsmann står bak begge angrepene i Oslo.

– Vi kan bekrefte at en person er pågrepet, og vi mener at han har hatt befatning med begge hendelser, sier rikspolitimester Sveinung Sponheim.

Sitter i avhør

Politiet har fått troverdige tips om en mann i politiuniform i en brun varebil utenfor Høyblokka. En mann kledt som politi skal også ha stått bak skytingen på utøya.

Politiet har sikret Utøya, og det har ikke vært løsnet skudd på halvannen time, sier fungerende politisjef Sveinung Sponheim. Sponheim bekrefter at ti personer er drept og at det er flere skadde.

– Arbeidet pågår med å få dem ut, sier han.

Sponheim sier at mye tyder på at den personen som ble observert utenfor regjeringskvartalet, er den samme som er pågrepet på Utøya.

– Han hadde på seg en politigenser med et politimerke, men ikke en full politiuniform, sier han.

Politiet kjenner identiteten til vedkommende, men vil ikke si noe om alder, nasjonalitet eller andre kjennetegn. Mannen sitter fredag kveld i avhør med Oslo politidistrikt.

PST samarbeider nå med Oslo politidistrikt i etterforskningen av begge hendelsene.

Politet bekrefter at massakren på Utøya har krevd minst ti liv.

– Vi kan bekrefte at talet på drepte muligens er ti, sier Sveinung Sponheim, fungerende politimester på en pressekonferanse i kveld. Antall døde etter eksplosjonen i Oslo er sju.

– Ikke internasjonal terrorisme

Politiet har mistanke om at dette ikke er internasjonal terrorisme, men en lokal variant rettet mot det bestående politiske systemet. Politiet skal være kjent med miljøet mannen er knyttet til.

Pågripelsen gir ingen konsekvenser for politiets beredskap.

– Det vil overhodet ikke føre til noen nedtrapping i beredskapen, sier Sponheim.

Han vil ikke si noe om identitet eller nasjonaliteten til mannen som er pågrepet på Utøya. men politiet har sagt til TV 2 at det dreier seg om en lyshåret mann med nordisk utseende.

Politiet melder at situasjonen fortsatt er uavklart på Utøya og vil derfor ikke kommentere hvor mange døde det kan være på Utøya etter skytingen.

Følg vår livesending

Brannvesenet i Oslo., som alt har hendene fulle etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet, bistår også politiet på Utøya i Buskerud, der flere er såret etter skyting fredag ettermiddag.

– Vi vet ennå ikke hvilke våpen han har brukt, eller om mannen har operert alene om begge hendelsene eller tilhører en gruppe, sier rikspolitimester Sverre Sponheim til NTB.

Les også: Hjalp skrekkslagne ungdommer opp av sjøen

Angrepet i Oslo skjedde flere timer tidligere.

– Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men det er satt inn store ressurser for å håndtere situasjonen. Vi har sendt melding til alle politimestrene over hele landet om å sikre sentrale institusjoner. De har mulighet til å ta i bruk Schengen-avtalen for å innføre grensekontroll, om nødvendig.

– Som alle nordmenn føler jeg nå en sjokkfølelse som er det vanskelig å sette ord på, sier politidirektør Øystein Mæland

(©NTB/TV 2)