MANGE SKADDE: Busslaster og ambulanser har fraktet skadde mennesker til Ullevaal universitetssykehus. (Foto: Scanpix)
MANGE SKADDE: Busslaster og ambulanser har fraktet skadde mennesker til Ullevaal universitetssykehus. (Foto: Scanpix)

Terrorgruppe tar på seg ansvaret

Fredag kveld melder svenske og amerikanske medier at en gruppe som kaller seg «Helpers of the global jihad» skal ha påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen i Oslo.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gruppen skal ha påtatt seg ansvaret for angrepet på et kjent jihadistforum og skal også ha skrevet at det kun er det første i en rekke angrep, skriver den svenske avisa Expressen og den amerikanske avisa New York Times.

Fredag kveld opplyste imidlertid justisminister Knut Storberget at mannen som er pågrepet i forbindelse med angrepene i Oslo og på Utøya er norsk.

Politiet uttalte tidligere på dagen at de tror mannen som er pågrepet står bak både bomben ved Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

Les også:
Falsk politimann sett på begge åstedene
En mann arrestert på Utøya

- Har blitt advart
Ifølge Will McCants, en terroranalytiker på CNA-instituttet har terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami, eller «Helpers of the global jihad»lagt ut en melding om at de tar på seg ansvaret for angrepet i Oslo.

– Vi har advart siden angrepene i Stockholm om flere aksjoner, sier gruppa ifølge McCants oversettelse, i en referanse til terrorangrepene i den svenske hovedstaden i desember i fjor.

– Det dere ser er bare begynnelsen, det er mer som kommer, heter det videre i meldingen.

Terrorangrepet i Oslo - regjeringskvartalet ble hardt rammet (Foto: Scanpix)

- Norge et «soft target»
Utenlandske terroreksperter spekulerer i hvordan noe slikt kunne skje i Norge.

- På mange måter er Norge et «soft» target, sier den britiske terroreksperten Will Geddes i et intervju med CNN. Han begrunner det blant annet med at det ikke har vært noen historie for terror i Norge, som det blant annet har vært i Danmark, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

– Tyder på et alvorlig anslag

CNNs terroristekspert, Paul Cruickshank, uttaler at det er alt for tidlig å trekke noen konklusjoner om det er terrorisme og hvem som står bak.

– Men ser vi på omfanget av katastrofen, er det tydelig å se tegnene av et alvorlig anslag.

Videre sier terroreksperten at det de siste månedene har vært økt snakk rundt Norge, som har etterforsket militante med bånd til al-Qaida.

Uskyldens tid er over
BBCs journalist, Jorn Madslien, skriver i en kommentar at dersom dette viser seg å være et terrorangrep, er «uskyldens tid over i Norge».

Han begrunner det blant annet med at akkurat som før 11. september i USA, har Norge aldri før vært utsatt for terrorangrep.

– Dette er ikke fordi Norge har vært spesielt god på å forsvare seg, snarere fordi de har holdt seg unna internasjonale konflikter.

Han legger også til at Norge er et utrolig åpent samfunn.

– Dette er et samfunn hvor topp-politikere, topp-sjefer og kjendiser ofte inkluderer sine private telefonnumre og hjemmeadresser på visittkortene, skriver han.

– Sannsynligvis al-Qaida

Det er sannsynligvis al-Qaida som står bak terrorangrepet i Oslo, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Ranstorp begrunner sin antakelse med at personer med tilknytning til al-Qaida tidligere er blitt avslørt i Norge, og med at Norge deltar i NATO-operasjoner i muslimske land.

– I tillegg har publisering av karikaturtegninger av profeten Muhammed opprørt norske muslimer, påpeker Magnus Ranstorp.

Kunne like gjerne skjedd i Danmark

Angrepets omfang tyder også på at al-Qaida står bak, mener han.

Trusselbildet er sterkt forhøyet i hele Skandinavia, og spesielt i Danmark, fastslår terroreksperten.

– Det kunne like godt skjedd i Danmark. Det blinker rødt i Danmark hele tida. Det er ikke for å skremme, men omfanget av terrortrusselen i Danmark er svært høy.

Fredag kveld melder politiet at de har mistanke om at dette ikke er internasjonal terrorisme, men en lokal variant rettet mot det bestående politiske systemet. Èn person er pågrepet. Politiet skal være kjent med miljøet mannen er knyttet til.

NTB/TV 2