FORDØMMER TERRORHANDLINGEN I OSLO: «Vi er alle nordmenn» er den svenske utenriksministerens reaksjon. (Foto: Scanpix/Montasje: TV 2)
FORDØMMER TERRORHANDLINGEN I OSLO: «Vi er alle nordmenn» er den svenske utenriksministerens reaksjon. (Foto: Scanpix/Montasje: TV 2)

Verden fordømmer bombeangrep i Oslo

Støtteerklæringene strømmer inn til Norges befolkning.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Barack Obama fordømmer terrorangrepet mot Norge. Barack Obama uttrykker sine personlig kondolanser til det norske folket etter bomben og skytingen i Oslo.

Han sier det som har skjedd er en viktig påminnelse om at verdenssamfunnet har en viktig jobb å gjøre når det gjelder å forhindre terrorangrep. Samtidig sier presidenten at man ennå ikke vet hva som har vært motivet for angrepet.

Også Nato og EU fordømmer angrepene. Utenriksminister i Sverige, Carl Bildt uttrykte raskt sin støtte på Twitter:

«Terrorism has struck. Police confirms bomb in Oslo. We are all Norwegians». Oversatt: Terrorisme har slått til. Politiet bekrefter bombe i Oslo. Vi er alle nordmenn

Nato og EU fordømmer

Natos generalseskretær Anders Fogh Rasmussen kaller det en forkastelig handling.

Les også: UTØYA: Hjalp skrekkslagne ungdommer opp av sjøen

Norge har 400 soldater som tjenestegjør for Natostyrkene i Afghanistan. Ti norske soldater har blitt drept i krigen som startet etter terrorangrepet mot New York i 2001.

Lederen i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barosso, utrykker sjokk over handlingen, og EUs president Herman van Rompuy fordømmer bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo, og kaller handlingen for feig.

– Dypt sjokkert

– Jeg er dypt sjokkert over denne bombeeksplosjonen der flere uskyldige mennesker har blitt drept, sier Van Rompuy i en uttalelse fredag.

– Jeg fordømmer denne feige handlingen på det sterkeste.

Van Rompuy sier han har sendt en kondolansemelding til statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Også flere EU-topper sier de ønsker å uttrykke solidaritet med Norges befolkning.

– Norge har bidratt med hjelp og fredsbyggende arbeid i de mest utsatte områdene i verden, sier EU-parlamentarikeren Jerzy Buzek.

Les også:
Flytoget stanset etter bombefrykt
Politiet mistenker eksplosiver på Utøya
– Døde funnet i regjeringsbygningene

PST uten informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ingen informasjon om hvem som kan stå bak terrorhandlingen.

– Det er Oslo politidistrikt som nå har ansvaret for den politioperative innsatsen og etterforskningen for å klarlegge hva som har skjedd. PST bistår Oslo-politiet med alle tilgjengelige ressurser, skriver de på sine nettsider.

– Flere trusler - ingen tar skyld

I en melding lagt ut på en ytterliggående islamsk hjemmeside heter det i at eksplosjonen i Oslo er «enda en melding til europeiske land fra mujahedin».

Meldingen er signert en som kaller seg Abu Suleiman al-Nasser og som skriver på det islamske nettstedet Shumukh al-Islam, et sted der man trenger passord for å komme inn.

Al-Nasser har kommet med flere trusler mot europeiske land som deltar i krigen i Afghanistan.

En annen melding er lagt inn fra en som kaller seg Emir Grozny. Der heter det:

«Trussel mot Norges statsminister. Du har bare noen øyeblikk til å trekke dine soldater ut fra Khurasans grav (Afghanistan). Hvis ikke vil du se blod som renner i gatene,» melder Reuters.

Meldingene skal være lagt ut etter eksplosjonen i Norge, men det er ikke nok til å konkludere med at de har noen forbindelse med angrepene i Norge, sier analysegruppen Exclusive Analysis. (©NTB/TV 2)