SVØMTE FRA SKYTEDRAMAET: Flere ungdommer svømte i panikk fra Utøya. ANders Kiil plukket opp fire av dem og brakte dem tilbake til Sundvolden hotell.  (Foto: Anders Kiil)
SVØMTE FRA SKYTEDRAMAET: Flere ungdommer svømte i panikk fra Utøya. ANders Kiil plukket opp fire av dem og brakte dem tilbake til Sundvolden hotell. (Foto: Anders Kiil)

Hjalp skrekkslagne ungdommer opp av sjøen

Anders Kiil plukket opp og kjørte bort fire ungdommer som la på svøm og flyktet fra skytedramaet på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter skytedramaet på Utøya flyktet flere av ungdommene i panikk. Vitner forteller om flere som la på svøm for å komme seg vekk fra øya.

Det var like før klokken halv seks at politiet fikk melding om at en mann skjøt vilt rundt seg med et automatvåpen på AUF sin sommerleir på Utøya.

Flere uavhengige kilder sier til TV 2 at fire personer er drept.

Trolig norsk gjerningsmann

Like over klokken syv arresterte politiet våpendesperadoen. Mannen var lys i håret og lys i huden. Politet mistenker at mannen er norsk.

Anders Kiil var på vei hjem fra Gardermoen, men bestemte seg for å kjøre om Sollihøgda for å slippe politisperringene i Oslo. I stedet havnet han i en annen politisperring.

– En sivil politibil stoppet meg og ba meg om å kjøre ungdommene tilbake til Sundvolden hotell.

UTØYA: Væpnet politi fikk haik med privat båt i området rundt Utøya hvor AUF hadde sin sommerleir. En mann er pågrepet etter skyteepisoden politiet mener har en sammenheng med bombeangrepet utenfor Regjeringskvartalet i Oslo fredag. (Foto: VEGARD M. AAS / PRESSE30.NO)

LES OGSÅ: En mann arrestert på Utøya

– Jeg har jeg kjørt fire stykker som har svømt fra Utøya tilbake til Sunvolden hotell, forteller Anders Kiil som havnet midt oppi dramaet.

Grufulle beretninger

Kiil plukket opp tre jenter og en gutt. Gutten skal ha ifølge Kiil ha vært i sjokk.

SAMLES PÅ HOTELLET: Ungdommene som har kommet seg uskadd fra skytedramaet på Utøya blir i kveld samlet på Sundvolden hotell. Flere pårørende er også på vei eller har allerede ankommet. (Foto: Anders Kiil)

– Gutten forklarte i bilen at han hadde klart å gjemme seg bak en stein. Da ha kikket fram skal han ha sett kjæresten sin liggende flytende i vannet. Han sier hun var døende.

Kiil forteller at gutten var svært medtatt.

– Han må ha vært i sjokk og han hadde vanskelig for å gjøre rede for seg. Han ba om å få kontakte sine foresatte, og det fikk han.

TV 2 har vært i kontakt med guttens far, som er på vei til hotellet, men han er sparsommelig med opplysninger.

– Han har svømt fra øya og ble plukket opp av Anders, det er alt jeg vil si foreløpig, forteller mannen i 50-årene.

HELSEEKSPRESSEN: Helsepersonell og sivilforsvaret har ankommet hotellet med blant annet utstyr og ulltepper. (Foto: Anders Kiil)

Den ene av de tre jentene skal også ha vært svært opprørt.

– Den ene jenta virket svært medtatt, mens de to andre var roligere, fortalte Kiil.

Fraktes tilbake til hotellet

Ungdommene som flyktet fra Utøya blir nå fraktet tilbake til Sunvolden hotell hvor det er opprettet mottak.

– Det er flere titalls ambulanser her som frakter ungdommene tilbake til hotellet, forteller Kiil som selv befinner seg på hotellet.

– Politiet har stengt alle veiene og derfor blir jeg her inntil videre, sier Kiil.

Se video med pårørende fra Sollihøgda.