Somalia hungersnød barn (Foto: Reuters)
Somalia hungersnød barn (Foto: Reuters)

Slik kan du hjelpe menneskene på Afrikas Horn

Millioner av mennesker på Afrikas Horn har akutt behov for hjelp i den verste sultkatastrofen verden har sett på 60 år.

FN har erklært hungersnød i tre regioner i Sør-Somalia. Sultkatastrofen skal være den verste verden har sett på over 60 år. Norske myndigheter har bevilget ytterligere 30 millioner kroner til hjelpearbeidet på Afrikas Horn og har dermed totalt bidratt med 263 millioner kroner.

Ifølge FN skal 29.000 barn ha omkommet i de tørkerammede områdene siden hungersnøden tok til.

– Vi skal bidra, men hele verdenssamfunnet må nå respondere raskt for å unngå at denne krisen utvikler seg til å bli enda verre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

SE VIDEO: Noor måtte forlate sine sultne barn for å overleve

Kirkens Nødhjelp:

Den første norske hjelpesendingen fra Kirkens Nødhjelp ble sendt fredag i forrige uke til Afrikas Horn.

– Hjelpesendingen har ankommet Addis Abbeba, hovedstaden i Etiopia. Den står foreløpig på et lager i påvente av tollklarering, opplyser Ida Thomassen, pressekontakt i Kirkens Nødhjelp.

LES OGSÅ: FN: Hele det sørlige Somalia vil sulte

Den 15 tonn tunge sendingen inneholder vann, vanntanker, pumper, renseanlegg, utedoer og hygieneartikler.

– Det vil dekke behovet for 10.000 mennesker i flyktningleiren i Etiopia som ligger like ved grensen til Somalia, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

TRENGER HJELP: En far mater sitt underernærte barn ved et feltsykehus
 i Dadaab i Kenya. Leiren er designet for 90.000 mennesker, men huser
 nesten 440.000 flyktninger. (Foto: Schalk van Zuydam/Ap)
TRENGER HJELP: En far mater sitt underernærte barn ved et feltsykehus i Dadaab i Kenya. Leiren er designet for 90.000 mennesker, men huser nesten 440.000 flyktninger. (Foto: Schalk van Zuydam/Ap)

Han har selv vært på Afrikas Horn og sett hvordan situasjonen har utviklet seg.

– Det er ekstremt alvorlig. 30 prosent av barna i flyktningleirene er underernært. Vårt viktigste arbeid er inne i Somalia, men det er også behov for de mange som er flyktet over til nabolandene, sier Sommerfeldt.

Kirkens Nødhjelp har vært i regionen i syv år og har derfor kunnet starte opp arbeidet raskt.

– Mot slutten av forrige uke fikk vi nye midler fra Utenriksdepartementet til å dele ut mat i fem måneder til. Vi har kjøpt inn mat og distribusjon av denne er begynt, forteller Thomassen til TV 2.

Til tross for terroraksjonene i Oslo og på Utøya forrige uke har det norske folk fortsatt å gi penger til det katastroferammede området.

– Innsamlingen har gått bra til tross for omstendighetene her hjemme, sier Thomassen.

Slik kan du bidra gjennom Kirkens Nødhjelp:

Sett inn et beløp på konto: 1602.40.26535
Ring givertelefon 820 44 004 (200,-)
Send SMS: GAVE til 2090 (200,-)

Flyktninghjelpen:

Søndag 31. juli landet to AN-12-fly fra Norge i Mogadishu, fullastet med nesten 28 tonn livreddende nødproviant. Det gir 50.000 voksne tilstrekkelig næring i tre dager.

– Lidelsene som vi har sett så langt, med sult, død og fordrivelse, er bare begynnelsen av en stor katastrofe som kommer til å forverres i løpet av de neste seks månedene. Avhengig av hvor mye penger vi får inn, så skal Flyktninghjelpens ansatte gjøre alt vi kan for å hjelpe og forebygge at flere mennesker blir ofre for denne katastrofen, ikke bare i Somalia men også i de verst rammede områdene Kenya og Etiopia, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Flyktninghjelpen er en av få organisasjoner som fortsatt jobber på bakken, til tross for store sikkerhetsutfordringer. Organisasjonen har nå også fått tilgang til Al-Shabab-kontrollerte områder som er hardt rammet av sultkatastrofen.

Slik kan du bidra gjennom Flyktninghjelpen:

 • Sett inn beløp på konto 8380 08 06006
 • Ring Givernummer 820 44 747 (200 kroner)
 • Send HJELP til 2160 og gi 250 kroner

Care:

Care driver nødhjelpsarbeid i de hardest rammede områdene i Somalia, Etiopia og Kenya, blant annet med distribusjon av mat, vann, medisiner, livsnødvendig utstyr og husly. I flyktningleiren Dadaab i Kenya er Care FNs hovedsamarbeidspartner for vann, hygiene, matdistribusjon og utdanning.

Ifølge hjelpeorganisasjonen begrenses nødhjelpsarbeidet på Afrikas Horn fremdeles av for lite finansiering.

MANGLER FINANSIERING: Generalsekretær i Care sier til TV 2 at
 kapasiteten er der, men at finansieringen mangler. (Foto: TV 2)
MANGLER FINANSIERING: Generalsekretær i Care sier til TV 2 at kapasiteten er der, men at finansieringen mangler. (Foto: TV 2)

– Vi har kapasitet til å øke innsatsen betraktelig – også i Somalia, men vi mangler finansiering. Vi kan redde hundretusenvis av liv, men det haster. Mer penger må bevilges nå, sier generalsekretær i Care, Torild Skogsholm.

Skogsholm forteller at 70 til 80 prosent av de som kommer til flyktningleirene er kvinner med barn.

LES OGSÅ: FN erklærer hungersnød på Afrikas horn

– Vi får stadig flere meldinger om kvinner som sliter. Det er gravide kvinner, kvinner med barn og disse er mer sårbare. Flere av de kommer seg ikke til stedene hvor det deles ut mat. Derfor har vi økt innsatsen for å oppsøke de mest sårbare.

Slik kan du bidra gjennom Care:

Sett inn et beløp på konto: 1644.10.50082
Ring givertelefon: 820 44 011 (200,-)

Røde Kors:

– Engasjementet er stort, og vi har samlet inn to millioner kroner i løpet av en uke, forteller pressesjef i Røde Kors, Jon Martin Larsen, til tv2.no.

LES OGSÅ: – Europa lukker øynene for sultkatastrofe

Hjelpeorganisasjonen gir nå hjelp til Røde Kors hjelp til 5000 barn med akutt underernæring i Somalia, samtidig som de driver matdistribusjon til 160.000 mennesker i sørlige Somalia.

Larsen sier at han tror nordmenn oppfatter hvor prekær situasjonen er.

FLEST KVINNER OG BARN: 70 til 80 prosent av de som ankommer
 flyktningeleirene er kvinner og barn. Mange av dem er ikke i stand til
 å få hentet mat, det forteller generalsekretær i Care, Torild Skogsholm.
 Kvinnene på bildet har akkurat ankommet en flyktningeir i Dadaab. (Foto:
 THOMAS MUKOYA/Reuters)
FLEST KVINNER OG BARN: 70 til 80 prosent av de som ankommer flyktningeleirene er kvinner og barn. Mange av dem er ikke i stand til å få hentet mat, det forteller generalsekretær i Care, Torild Skogsholm. Kvinnene på bildet har akkurat ankommet en flyktningeir i Dadaab. (Foto: THOMAS MUKOYA/Reuters)

– Når folk nå ser behovene og de ser hvilke resultater Røde Kors har så gir de også penger, sier han.

Slik kan du bidra gjennom Røde Kors:

Sett inn et beløp på konto: 8200.01.90000

Ring givertelefon: 820 44 000 (200,-)

Send SMS: HJELP til 2090 (200,-)

Redd Barna:

– Vi trenger desperat flere forsyninger for å hindre at denne alvorlige krisen utvikler seg til en stor tragedie, sier Redd Barnas nødhjelpssjef på Afrikas horn, David Wightwick.

– Redd Barna er godt i gang med nødhjelpen. Vi har tredoblet innsatsen i Somalia, og våre ansatte jobber døgnet rundt for å gi livreddende helsehjelp, mat, vann og medisiner til de katastroferammede i Somalia, Kenya og Etiopia, heter det på hjemmesiden deres.

Redd barna har så langt samlet inn 1.2 millioner kroner og denne uken starter de en sms-aksjon blant de rundt 80.000 faste støttespillerne sine.

LES OGSÅ: – TV-bilder av barn som dør har skapt interesse

– Tørken i Øst-Afrika fører til akutt matmangel og underernæring og situasjonen bli bare verre. Ti millioner mennesker, over halvparten av dem barn, har et akutt behov for hjelp, sier Philip Crabtree, informasjonsleder i Redd Barna, i en e-post til tv2.no.

Slik kan du bidra gjennom Redd Barna:

Sett inn et beløp på konto: 7050.06.35280
Ring givertelefon: 820 44 789 (200,-)
Send SMS: HJELP til 2434 (200,-)

Unicef:

Unicef Norge passerte søndag 1.3 millioner kroner i innsamlede midler til barna som er rammet av katastrofen i Øst-Afrika, og sier behovet for penger til næring og helsehjelp er fortsatt stort.

– Det er flott å se at det norske folk viser givervilje også i ferietiden. Men, behovene er enorme, og dersom vi skal hindre et stort antall barn fra å dø, trenger vi enda mer penger, sier generalsekretær i Unicef Norge, Bernt G. Apeland.

LES OGSÅ: UNICEF: – Tørken på Afrikas Horn vil bli enda verre

Unicef ber verdenssamfunnet om 300 millioner for å kunne gi nødvendig nødhjelp til ca. 510.000 familier de neste seks månedene.

Slik kan du bidra gjennom Unicef:

Sett inn et beløp på konto: 1644.04.09400
Ring givertelefon: 820 44 705 (200,-)

Leger Uten Grenser:

Leger Uten Grenser har lenge vært på plass i flere områder av Somalia og i grenseområdene til Etiopia og Kenya. Hjelpeorganisasjonen ser nå en sterk økning i antallet tilfeller av underernæring.

UNDERERNÆRTE: Et av tre barn som kommer til Leger Uten Grenser
 er alvorlig underernært, det forteller informasjonssjeg Nils Mørk. Disse
 barna ligger på sykehuset Banadir i Mogadishu. (Foto: Farah Abdi Warsameh/Ap)
UNDERERNÆRTE: Et av tre barn som kommer til Leger Uten Grenser er alvorlig underernært, det forteller informasjonssjeg Nils Mørk. Disse barna ligger på sykehuset Banadir i Mogadishu. (Foto: Farah Abdi Warsameh/Ap)

– Vi har ernæringssenter for barn og vi ser nå en sjudobling av antall pasienter. Et av tre barn som kommer til oss er alvorlig underernært, forteller Nils Mørk, informasjonssjef i Leger Uten Grenser.

LES OGSÅ: – Hjelpen inn i Somalia må intensiveres

– Hvis vi kan komme med en oppfordring til folk så er det at de engasjerer seg og lærer mer om krisen. For denne krisen kommer ikke som noen overraskelse. Dessverre. Dette er en kronisk krise, sier Mørk.

Slik kan du bidra gjennom Leger Uten Grenser:

Ring giverservice: 08898
Sett inn beløp på konto: 5010.05.47500

SOS-barnebyer:

Sos-barnebyer har drevet med hjelpearbeid i Afrika i over 40 år. De konsentrerer seg særlig om foreldreløse og sårbare barn.

– Vårt nødhjelpsarbeid er på Afrikas Horn er i gang. Vi er ofte allerede etablert i lokalsamfunnene der katastrofen inntreffer. Derfor kan vi respondere raskt. Svært ofte er nødhjelp starten på et langsiktig arbeid, sier generalsekretær i SOS-barnebyer Svein Grønnern.

Slik kan du bidra gjennom SOS-barnebyer:

Sett inn beløp på konto: 8380.08.73730 (merk innbetalingen ”Afrikas horn”)

Ring givertelefon: 820 43 073 (100 kr) og 820 44 708 (200 kr)

Også Norsk Folkehjelp samler inn penger til de tørkerammede i Somalia.

– Pengene vil i første omgang og hovedsakelig gå til vannforsyninger, og blir kanalisert gjennom våre etablerte prosjekter i Sool- og Sanag-regionene i det nordlige Somalia, heter det på Norsk Folkehjelps nettsider.

Slik kan du bidra gjennom Norsk Folkehjelp:

 • Ring givertelefon: 820 44 750 (200 kroner)
 • Sett inn beløp på konto: 5005.14.00000