Hund og helse (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)
Hund og helse (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)

Hundeeiere sprekere enn folk flest

Undersøkelser viser at hundeeiere er aktive og får mer mosjon enn gjennomsnittet.

– Å ha hund er god grunn til å komme seg ut, uansett vær og føre, sier Espen Engh, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub (NKK).

Dette er gode argumenter å slå i bordet med når styret i borettslaget skriker opp om lukt, bråk og allergi.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Espen Engh (Foto: Privat/)
Espen Engh (Foto: Privat/)

Dokumentert helsegevinst
Vitenskapelige undersøkelser har funnet at hundehold har gunstige virkninger på helse og trivsel. The National Household Travel Survey i USA har kartlagt at 59 prosent av hundeeiere går to daglige timinuttersturer.

Vel 20 prosent av norske husstander har hund, som er det mest utbredte husdyret i den vestlige verden. I USA er det hunder i en av tre husstander.

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening (30/1997) kommer det frem at hundeeiere generelt har lavere blodtrykk og kolesterolnivå enn personer som ikke har hund. Tallene er fortsatt relevante i dag, og bekreftes av en artikkel i Medical News Today fra mars i år.

En av årsakene til helsegevinsten kan være den sterke tilknytningen mellom menneske og hund, som gir fordelaktige psykologiske og fysiologiske virkninger.

LES OGSÅ: Når hunden får kreft

Daglige løpeturer
Espen Engh i kennelklubben styrer aktiviteten til 76.000 norske hundeeiere, og han har det også travelt på hjemmefronten.

– Forpliktelsene overfor hunden er det beste argumentet for å komme seg ut på dager når sofaen virker veldig tiltrekkende. Jeg har selv greyhounds og en griffon. Førstnevnte er sprintere som trenger en skikkelig løpetur daglig. Turen trenger dog ikke være så lang. Griffonen er bitte liten og en skikkelig bestemorshund, sier Engh spøkefullt.

Tre om dagen
Kenneldirektøren bor på landet, har god plass og tilrettelagte, private hundefaciliteter. Men han har som mål at han tre ganger for dagen, og helst mer, tar sine firbeinte familiemedlemmer ut på tur. Korte som lange.

helse9 (Foto: Dan Kitwood, © dk/jo)
helse9 (Foto: Dan Kitwood, © dk/jo)

Hvor mye den enkelte hund må luftes og trimmes avhenger av rase og type, men en ting er sikkert:

– Du finner ingen hunder som ikke trenger mosjon!

Før du velger hund bør du ha tenkt grundig igjennom hvilken livsstil du selv fører og hva du kan tilby hunden, noe NKK har laget en egen brosjyre om.

– Å eie hund er positivt både for den fysiske og psykiske helsen. Det er et ubestridt faktum. Hunden er en kamerat og venn, og en å dele sorger og gleder med, sier Espen Engh.

En motivert treningspartner
TV 2 Sportys treningsekspert Siri Marte Hollekim har også hund, nærmere bestemt to gordonsettere.

Se innslag i videovinduet nedenfor:

512510

– Det kjennes tomt å løpe ute uten hund! Herlig å dra på tur med noen som alltid er like motivert og langer ut over fjellslettene, vel å merke der hvor det ikke er båndtvang, sier hun.

Hollekim ser ikke noe poeng i å skaffe seg hund bare for å oppfylle sitt eget ønske om å bli mer aktiv, men:

– Har du nådd et punkt hvor hunden vil bli en god treningspartner, er det absolutt å anbefale!

LES OGSÅ: Beskytt deg mot varmen

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!