Isbjørnen tilbringer mye av livet ute på havisen. Der jakter den sel og annet vilt. Det er bare når det er isbjørnunger på vei at hunnene lager seg et vinterhi inne på land.

Svømmeturene mellom isflakene kan være dryge.

Forskere satt GPS halsbånd på voksne isbjørner, og oppdaget at de ikke nøler med å legge ut på svømmeturer hundrevis av kilometer lange.

Én isbjørnmamma svømte i hele ni dager, og kom seg hele 685 kilometer avgårde. Etter svømmeturen hadde hun mistet 22 prosent av kroppsvekten – og ungen sin.

En isbjørnmamma og ungen hennes sover ved isen i Canada. (Foto: AP)

Maraton

Det har ikke vært mindre is i Arktis siden målingene startet i 1979. Isen rundt nordpolen flyter på havet, og mindre is betyr mer åpent hav.

De siste årene har svømmeturene mellom isflakene blitt stadig lengre.

Les: Ekstremt lite is i Arktis

Bjørnene sliter med å tilpasse seg det varmere klimaet.

– I isbjørnens evolusjonære historie har de ikke måtte ta disse maratonturene. De er ikke utviklet for det, sier forsker Steven Amstrup ved Polar Bears International til Reuters.com.

Isbjørnene kan ikke jakte ute i sjøen, de må opp på et isflak for å skaffe seg mat.

45 % av isbjørnungene dør av svømmeturen. (Foto: AP)
– Isbjørnen er lik oss på mange måter. Den kan ikke stenge av neseborene sine, og dersom den blir fanget i en storm har bjørnen et problem, forteller Geoff York fra World Wide Fund for Nature til Reuters.com.

Klimaendringene drar isen bort under potene på isbjørnene.

Les: Nytt klima i Arktis

For tungt for isbjørnungene

En isbjørnunge er mindre og slankere enn en voksen isbjørn. Den har rett og slett ikke energi nok til å overleve lange svømmeturer i åpent hav.

82 % av isbjørnungene som ikke må svømme maraton-turer overlever. (Foto: AP)
– Siden de har mindre kroppsfett enn voksne bjørner flyter de dårligere også, forteller en forsker ved Polar Bears International.

Les: Isbjørnen sulter

Ifølge forskerne dør nesten halvparten av alle isbjørnungene som blir tvunget til å svømme med de voksne.

Det er mulig at isbjørnungene mister så mye kroppsmasse at de ikke kan overleve etter de kommer på land. (Foto: Afp)
– 45 % av isbjørnbarna på maratonturer dør. I motsetning dør kun 18 % av isbjørnunger som ikke tar lange svømmeturer, forteller forsker George Durner til National Geographic.

Forskerne vet ikke om ungene faktisk drukner. Det er mulig isbjørnungene dør fordi mister så mye fett at de ikke overlever etter at de har kommet seg på land.

Les: Isbjørnalarm i arktiske strøk