SVINEINFLUENSAVAKSINE: Tilsammen 23 tilfeller av narkolepsi er registert i Norge. (Foto: Scanpix)
SVINEINFLUENSAVAKSINE: Tilsammen 23 tilfeller av narkolepsi er registert i Norge. (Foto: Scanpix)

Legemiddelverket vil begrense bruk av svineinfluensavaksiner

Legemiddelverket oppfordrer til begrenset bruk av svineinfluensavaksiner til personer under 20 år på grunn av økt risiko for å utvikle narkolepsi.

Legemiddelverket bygger sin oppfordring på anbefalinger fra Den europeiske vitenskapelige legemiddelkomiteen (CHMP).

CHMP har sett på undersøkelser fra Finland og Sverige, samt en studie som ennå ikke er fullført i sju EU-land samt Norge.

Høy risiko

Ifølge studiene i Sverige og Danmark er risikoen for å utvikle narkolepsi 13 ganger høyere hos barn og ungdom som blir vaksinert med Pandemrix, enn hos dem som ikke får slik vaksine. Imidlertid er det i reelle tall snakk om svært få tilfeller. Økningen innebærer mellom tre og sju ekstra tilfeller av narkolepsi blant 100.000 vaksinerte.

LES OGSÅ: 23 har utviklet narkolepsi etter svineinfluensavaksine

Undersøkelsene viser at forekomst av narkolepsi ikke øker blant vaksinerte over 20 år. Derfor vurderer Legemiddelverket og CHMP at bruk av svineinfluensavaksinen Pandemrix fortsatt er positivt for personer over 20 år.

Mange rammede barn

Men hos personer under 20 år skal Pandemrix kun gis dersom det ikke er mulig å skaffe vanlig sesonginfluensavaksine, som også beskytter mot H1N1. Pandemrix skal også gis til personer under 20 år kun hvis de har økt risiko for komplikasjoner ved H1N1-influensa.

Legemiddelverket har registrert 24 tilfeller av narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix i Norge. 19 av tilfellene er hos barn i alderen mellom fire og 19 år, og fem av tilfellene er hos voksne. For øvrig er det ikke aktuelt å bruke Pandemrix-vaksiner i Norge nå fordi sesonginfluensavaksiner gir beskyttelse mot H1N1-influensa. (©NTB)