Dette oljeraffineriet i Brega kan være minelagt, om påstandene fra opprørerne stemmer. (Foto: GIANLUIGI GUERCIA/Afp)
Dette oljeraffineriet i Brega kan være minelagt, om påstandene fra opprørerne stemmer. (Foto: GIANLUIGI GUERCIA/Afp)

Opprørerne hevder Gaddafi har minelagt oljeinstallasjoner

Sentrale oljeinstallasjoner blir blåst i luften om Gaddafi mister kontrollen over Brega. Det hevder opprørslederen Mahmoud Jibril.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal også ha blitt plassert ut miner på oljefeltene, hevdet Jibril da han møtte Spanias utenriksminister Trinidad Jimenez torsdag. Mens Brega er en svært viktig by for raffinering og eksport av olje, ligger de oljerike feltene sør i den libyske ørkenen.

– Dessverre er Brega et stort minefelt akkurat nå. Vi oppdaget at det er plantet miner over hele byen. Til og med oljeinstallasjoner er fulle av bomber, sier Jibril.

Libyske opprørere skjøt i luften og ropte religiøse slagord da sju personer som tirsdag ble drept utenfor Brega ble begravet onsdag. (Foto: GIANLUIGI GUERCIA/Afp)

Kampene mellom opprørerne og de Gaddafi-vennlige regjeringsstyrkene har den siste tiden vært nærmest en ren stillingskrig. Det til tross for at Natos bombing av regimets militærbaser i praksis har satt det libyske luftvåpenet ut av spill.

27 drept

Opprørerne har kontroll over den østlige delen av landet, men forsøkene siden forrige på å innta Brega har nærmest raknet etter at 27 opprørskrigere ble drept i granatangrep tirsdag.

– Vi omringer nå Brega fra alle sider, sier Jibril.

Den libyske opprørslederen og formannen for det nasjonale overgangsrådet Mahmoud Jibril, sammen med den spanske utenriksministeren Trinidad Jimenez i Madrid. (Foto: ANDREA COMAS/Reuters)

Krigerne på fronten sier imidlertid til journalister at minene har gjort det svært vanskelig å avansere. Torsdag skal én ha blitt drept og fire skadet av en landmine.

Norsk ekspert: – Mulig å overtale Gaddafi til å gå frivillig

– Blir et helvete!

Den libyske regjeringen har ikke umiddelbart gitt noen kommentar til påstandene fra opprørerne, mens regjeringens talsmann Moussa Ibrahim ga mandag en uttalelse som tyder på at man ikke er uvillig til å blåse hele byen i luften:

– Vi vil gjøre Brega om til et helvete. Vi vil ikke gi opp byen selv om det betyr døden for flere tusen opprørere og ødeleggelse av byen, sa han.

– Mineleggingen er et tegn på at regimet frykter de ikke kan stå mot angrepene mye lenger, sier Jibril.

Den Nato-ledede aksjonen går nå inn i sin femte måned. Samtidig har de britiske styrkene rapportert sitt første dødsfall i relasjon til dette, etter at en pilot ble drept i en trafikkulykke i Sør-Italia.

Les også: Opprørerne anerkjent som Libyas styre

(AP/TV 2)