Nicolas Sarkozy Angela Merkel  Giorgos Papandreou (Foto: Steffen Kugler/Ap)
Nicolas Sarkozy Angela Merkel Giorgos Papandreou (Foto: Steffen Kugler/Ap)

Enige om Euro-avtale – Hellas sparer milliarder

Landene i Eurosonen har blitt enige om en avtale som sparer Hellas for enorme summer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er klare for å implementere endringene som skal til, sier Hellas statsminister Giorgos Papandreou.

– Lavere renter vil spare Hellas for over 230 milliarder kroner i renteutgifter de neste ti årene, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy i følge nyhetsbyrået AP.

Lederne i eurolandene er blitt enige om en avtale for å løse den greske gjeldskrisen, sier EUs president Herman van Rompuy.

Senker rentene kraftig

– Uttalelsen fra regjerings- og statslederne i eurolandene og EUs institusjoner er vedtatt, skriver Rompuy på sin Twitter-side ved 21-tiden torsdag kveld.

Saken fortsetter under bildet

George A. Papandreou (Foto: GEORGES GOBET/Afp)

– Markedet og politikken har kommet sammen for å løse krisen, og vi har blitt enige om en svært troverdig pakke, sier EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso under en pressekonferanse torsdag kveld.

– Vi senker rentene på lån og forlenger tilbakebetalingstiden, sier Barroso. Man har også blitt enige om å gjøre store endringer for å styrke EUs stabiliseringsfonds (EFSFs) fleksibilitet, fortsetter han.

Alle eurolandene er enige

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa at eurosonens ledere er bestemte på å inngå en avtale for å redde Hellas fra konkurs. Han sier de ble enige på krisemøte i Brussel for å avverge en europeisk gjeldskrise.

– Vi har besluttet å støtte Hellas som et medlem av EU og eurosonen. Det er en bestemt forpliktelse, sier Sarkozy ifølge AFP.

– Alle eurolandene har besluttet å være på lag med euroen, sier han.

Avtalen går ut på at Hellas får tilført 135 milliarder euro, 1.000 milliarder norske kroner, over de neste 30 år fra private långivere.

2700 milliarder i gjeld

Avtalen innebærer og at Portugal og Irland vil få lavere renter på sine kriselån.

Ifølge nyhetsbyrået AP har private banker kommet med en plan som vil spare Hellas for 420 milliarder kroner over de neste tre årene og hele 1.000 milliarder kroner frem til 2020.

George A. Papandreou Jose Manuel Barroso (Foto: GEORGES GOBET/Afp)

IIF, som er den koordinerende banken, sier at planen er basert på frivillig deltakelse fra private investorer, og sikter mot 90 prosent deltakelse fra private obligasjonseiere.

Hellas har en gjeld på rundt 2700 milliarder kroner.

(TV 2/NTB)

Saken oppdateres