Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Voldelige sammenstøt mellom motstandere av Malawis president Mutharika og politiet har kostet minst elleve personer livet, ifølge Aljazeera.net.

I tillegg skal en mann ha blitt skutt i landets handels- og finanshovedstad Blantyre som ligger i den sørlige delen av landet.

Malawi har vært preget av sammenstøt mellom politi og demonstranter de siste dagene. Demonstrantene krever bedring av de økonomiske forholdene i landet og er fortvilte over landets mangel på drivstoff.

En opprører kaster en tåregassgranat mot politiet i Lilongwe (Foto: AMOS GUMULIRA/Afp)

Svarte med tåregass

Opptøyene skal ha brutt ut på onsdag etter at politiet prøvde å splitte en gruppe som protesterte mot regjeringens forslag om å forby proreform demonstrasjoner.

Demonstrantene skal ha tatt seg fram til regjeringspartiet DPP, Demokratiske Progressive Partis kontorbygning og krevd at president Mutharikas gikk av. Politiet har svart med å bruke tåregass mot folkemengden og det skal ha ført til et raserianfall hos demonstrantene.

En representant fra helsedepartementet i landet skal ha uttalt til en privat radiokanal at det var bekreftet ti døde i byen Mzuzu, nord i Malawi.

President Bingu wa Muthatrika bønnfalte i dag demonstrantene. «Stopp opprøret og la oss sette oss ned og diskutere», skal Mutharika ha uttalt til den statlige radiokanalen i landet.

I konflikt med Storbritannia

Misnøyen med regjeringen og drivstoffkrisen i Malawi ble ytterligere forsterket etter at president Mutharika kom i en diplomatisk konflikt med Storbritannia tidligere i år.

Konflikten oppsto som følge av at dokumenter som beskrev presidenten som «enerådende og intolerant ovenfor kritikk» lekket fra det britiske diplomatiet. Storbritannia er Malawis største donor.