RADIOAKTIVT AVFALL: Ved en glipp sendte UIO radioaktivt avfall til forbrenning. (illustrasjonsbilde) (Foto: Aas, Erlend /NTB scanpix)
RADIOAKTIVT AVFALL: Ved en glipp sendte UIO radioaktivt avfall til forbrenning. (illustrasjonsbilde) (Foto: Aas, Erlend /NTB scanpix)

Flere søker høyere utdanning

Aldri har så mange søkt opptak til høyere utdanning, og aldri har det vært sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år, viser tall fra Samordna opptak.

De norske lærestedene vil til høsten ta opp flere studenter enn tidligere år, og tallene fra Samordna opptak viser at flere søkere får tilbud om studieplass.

I alt har circa 74.500 fått tilbud om studieplass til høsten. Dette er rundt 3.200 flere enn i fjor, og tilsvarer rundt 69 prosent av søkerne, opplyser Kunnskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Høyere utdanning gir barnehageplass

Flere kvalifiserte

Av knapt 108.000 søkere er omtrent 88.000, eller circa 81,5 prosent, kvalifisert for opptak til minst ett studium. Dette er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Jeg er glad for at ungdommen velger de utdanninger som trengs. Vi ser at helseutdanningene er populære og at nedgangen for real- og teknologifag ser ut til å være snudd, sier statsråd Tora Aasland.

Fortsatt mulig å få tak i studieplass

Foreløpig står rundt 13.900 kvalifiserte søkere uten studieplass. Selv om antallet kvalifiserte søkere har økt med circa 4.300 sammenlignet med i fjor, er det ifølge Kunnskapsdepartementet likevel ingen vesentlig økning i søkere uten tilbud.

2.917 studieplasser på 488 studier ved 36 læresteder lyses nå ut på Restetorget hos Samordna opptak. (©NTB)