heksesot1 (Foto: Privat)
heksesot1 (Foto: Privat)

Utbygger er dømt til å betale Anne-Mette 110.000 kr for heksesot

Nå kan Anne-Mette endelig pusse opp: – Jeg er veldig fornøyd.

For første gang i historien er en utbygger blitt dømt til å betale erstatning for heksesot.

I 2007 overtok Anne-Mette Aasheim en nyoppført leilighet i Bergen. Tre år senere oppdaget hun at det hadde dannet seg et svart belegg på flere flater i leiligheten.

– Jeg oppdaget svarte sotmerker i 2009, men fikk ikke konstatert at det var heksesot først i 2010. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle løse det, for flekkene går ikke å vaske bort, sier Aasheim til TV 2 hjelper deg.

Totalt har kostnadene for å bli kvitt heksesoten blitt beregnet til å ligge på 107.550 kroner, Bergen tingrett har kommet fram til at Aasheim får 110.000 kr i erstatning av Toni Eiendomsutvikling AS.

Les også: Hva kommer det av, og hvem er heksa?

– Veldig fornøyd

Først nå kan Anne-Mette Aasheim pusse opp. Hun har ventet på utfallet av saken, og retten har vært på befaring i leiligheten.

– Jeg er veldig fornøyd. Det tok sin tid, men dette er veldig bra, sier Aasheim.

– Det har vært utrolig kjedelig at det har tatt så lang tid. Det er mye sot mellom tak og vegger, i sofaen, tepper og stoler overalt. Man ser jo egentlig at leiligheten forfaller.

Les også: Hvite vegger i splitter nytt hus ble grått

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

– Sikre på å vinne

Knut Ove Soltvedt, advokat i advokatfirmaet Soltvedt & Co, representerer Aasheim. Han forteller at de er fornøyde med utfallet av saken og erstatningssummen.

– Vi var ganske sikre på å vinne saken. Alle er enige om at det er en mangel å ha heksesot i en leilighet. Leiligheten var helt nedsotet, det var ikke bare snakk om en vegg. Vi visste på forhånd at mangelen måtte være vesentlig, sier Soltvedt til TV 2 hjelper deg.

– Heksesot er en mangel

Dommen er i utgangspunktet enkel: Boligen er solgt som den er, og så har kjøper en undersøkelsesplikt innen rimeligheten.

– Heksesoten er en skjult mangel verken kjøper eller selger har oppdaget, og da er spørsmålet hvem som har ansvar for mangelen, forklarer Soltvedt.

Les også: Fikk leiligheten tilbake full av brukte kondomer, tyvegods og dop

Kommer an på summen

Dommeren har gått inn for at heksesot er en skjult mangel hverken kjøper eller selger ville oppdaget. Hvis den er vesentlig skal selger dekke, hvis den ikke er vesentlig må kjøper dekke.

– Mangelen i dette tilfellet er taksert til 3,5 prosent av kjøpesummen av leiligheten, og da er mangelen vesentlig. Hadde mangelen vært på 5000 eller 10 000 kr ville det vært annerledes, sier Soltvedt.

Er mangelen på over 50.000 kr er den vesentlig, og utbygger kan stilles ansvarlig.

– Kan soten rengjøres og det er en bagatell å bli kvitt den vil ikke folk få dekket utgiftene.

Les også: Flyttet inn og pusset opp – ble kastet ut

Dette er heksesot

Mycoteam, som er eksperter på biologiske bygningsskader, har kommet frem til at materialvalg har 95 prosent av skylda for heksesot, mens fem prosent kan skyldes huseier.

– Heksesot er rett og slett en kjemisk avdampning fra nye bygningsmaterialer, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i konsulentfirmaet Mycoteam.

Tidligere har det vært uvisst hva som er årsaken til at heksesot dukker opp.

Både Mycoteam og Forbrukerrådet er enige i at kjøper ikke har ansvar for at det dukker opp heksesot.

Advokatfullmektig Hilde Nilsen, som representerer Toni Eiendomsutvikling, har ikke villet kommentere saken.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter