NY TREND: - Det som har uroet oss mest det siste året er at vi har sett flere som er blitt smittet i Norge i nærmiljøet, unge norske menn først og fremst. Og det er en ny trend som vi ikke har sett før, sier Turid Jorunn Thune, overlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.  (Foto: TV 2)
NY TREND: - Det som har uroet oss mest det siste året er at vi har sett flere som er blitt smittet i Norge i nærmiljøet, unge norske menn først og fremst. Og det er en ny trend som vi ikke har sett før, sier Turid Jorunn Thune, overlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. (Foto: TV 2)

Frykter norsk hivepidemi

Nye tall viser at spredningen av hivviruset øker dramatisk. Spesielt utsatt er homofile menn. Eksperter frykter at viruset vil spre seg til større grupper av den norske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leger og forskere slår alarm etter en urovekkende hivøkning. I Hordaland er antall hivsmittede mer enn doblet hittil i år. Spesielt utsatt er menn som har sex med menn. Eksperter frykter at viruset skal spre seg til større grupper av befolkningen og mener myndighetene har sviktet i sitt forebyggende arbeid.

Dobling av registrert hivsmittede

– Første halvår i år har vi registrert 34 nye hivtilfeller, mot totalt sett 30 i hele 2010. Dette er alarmerende og meget bekymringsfullt. Vi vet ikke hvor lenge disse personene har vært smittet og hvor mange har de smittet før de kom her og ble testet, sier Birgitta Åsjø, professor ved mikrobiologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det registrert 4.500 pasienter med hiv. Etter rekordåret 2008 ble det 2009 og 2010 registrert en svak nedgang i antall registrert tilfeller som ifølge Folkehelseinstituttet skyldes færre hivtilfeller blant nyankomne innvandrere og ikke redusert smittespredning blant personer bosatt i Norge. Blant menn som har sex med menn er hivsituasjonen fortsatt urovekkende.

Les også: Pille kan hindre hivsmitte

Flere smittet i Norge

– Det som har uroet oss mest det siste året er at vi har sett flere som er blitt smittet i Norge i nærmiljøet, unge norske menn først og fremst. Og det er en ny trend som vi ikke har sett før, sier Turid Jorunn Thune, overlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Ved poliklinikk for seksuelt overførbare sykdommer, tester de hver dag engstelige mennesker som har hatt ubeskyttet sex.

Les også: – Det er kun kreft og hiv som utelukker organdonasjon

– Mange er nervøse, ja, sier Thune til TV 2 og forteller at det nå er påfallende mange etnisk norske personer.

Frykter epidemi

– Jeg synes utvikingen er veldig skremmende. De siste ti årene har det blitt smittet dobbelt så mange som det ble de første 20 årene. For gruppen MSM, menn som har sex med menn, så er det en kjempealvorlig situasjon i Norge i dag. Hvis den fortsetter så vil dette utvikle seg til en epidemi i vår målgruppe og det ser vi med stor bekymring på, sier Bård Nylund som er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Les også: – Det er kun kreft og hiv som utelukker organdonasjon

– Det er klart at alle har et ansvar for å beskytte seg selv og den partneren de har. Det er viktig at alle tar et ansvar for seg selv og den partneren de har, påpeker Nylund overfor TV 2 Nyhetene.

Myndighetene har sviktet

– Jeg tenker at det er viktig at myndighetene kommer på banen og gjør dette til en aktuell debatt. Hiv er noe som forekommer i Norge, ikke bare i afrikanske land, vi har fått utrolig mange flere hivpositive og smittepresset har aldri vært så høyt som det er nå, sier Nylund.

Han forteller at bevilgningene til forebyggende arbeid omtrent har stått på stedet hvil i mange år.

Les også:Mann tiltalt for å ha spredt hivsmitte

– Vi trenger en samlet innsats, både fra dem som jobber i feltet og fra myndighetene for å få ordentlige resultater på dette området, fastholder Nylund.

Får støtte

– Jeg er helt enig med LLH om at myndighetene faktisk må begynne å informere, de må ta affære, sier Thune.

Hun mener det er viktig å gå ut med kampanjer, også rettet mot ungdom.

Les også:Tallet på nye hivtilfeller synker

– Jeg vil ha kampanjer om hvor viktig det er å beskytte seg. Vi hadde kondomkampanjer på 80-tallet, selv om en ikke helt kjenner virkningen av det, har ungdommen i dag aldri vært utsatt for en slike kampanjer, de har aldri fått et slikt budskap, sier Thune som opplever at mange unge mennesker er uforsiktige og likegyldige og ikke frykter ubeskyttet sex.

Lavest kondombruk

Ferske tall fra organisasjonen RFSU viser at mer en seks av ti heterofile i aldersgruppen 20–35 år ikke bruker kondom med ny og ukjent partner. Vi er minst forsiktige i Norden, viser en fersk omfattende spørreundersøkelse.

Les også: Stor tro på norsk HIV-vaksine

– Mange unge mener det er liten sjanse for å bli smittet av kjønnssykdommer, og at det uansett finnes medisin dersom de skulle få for eksempel klamydia som heller ikke er tabu lenger. Men en like viktig grunn til at et flertall av nordmenn i aldersgruppen 20–35 år dropper kondom første gang de har sex med en ny partner, er at de føler seg trygg på partneren sin, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

Frykter spredning til heterofile

Åsjø og Thune frykter mer enn noen gang en ukontrollert spredning av hiv, også blant heterofile i Norge. Selv om smittefaren er langt mindre enn ved ubeskyttet sex mellom menn.

– Jeg kan ikke si at det aldri vil skje i det miljøet som har ubeskyttet sex. Hvis det først kommer inn to, tre eller fire som er smittet, så kan det spre seg fort. Men per i dag er ikke der så vidt vi vet, sier Turid Jorunn Thune til TV 2 Nyhetene.

Les også: Teater mot hiv

– Det som gjør meg mest urolig nå er jo at det er så mange ungdommer har ubeskyttet sex, også med ukjent partner. Vårt hovedbudskap er at alle har ansvar for sin egen helse og må bruke beskyttelse hvis de har sex med ny ukjent parter og de må bruke kondom inntil de får testet seg, fastholder Birgitta Åsjø.

Foreløpig ikke fotfeste

– Vi har ennå ikke sett at hiv har fått fotfeste i den yngre befolkning. Det store problemet er i gruppen MSM og det er ikke norsk fenomen, men vestlig problem. Det har vært voldsom økning i den gruppen. Mye av strategien er at man forsøker å få fatt i de som smittes så fort som mulig, fordi de som blir smittet med hiv smitter ofte andre i løpet av de første 2–3 månedene, sier overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Les også: Hiv-frykt i Bergen etter bordellavsløring