Middleton søstrene
Middleton søstrene

Middleton-søstrene hylles av anorektikere

De stadig magrere kroppene til britenes yndlinger hylles av pro anoreksi-nettsider. Nå advarer norsk ekspert mot disse nettstedene.

Kate Middleton og søsteren Pippa har fått mye omtale på grunn av deres skjønnhet og stil, men ikke all oppmerksomheten er like hyggelig.

Nå figurerer søstrene på såkalte pro ana-sider, nettsider som er for anoreksi og hevder at sykdommen ikke er en sykdom, men en livsstil.

«Thinspiration»

Et populært innslag på slike nettsteder, er bilder av tynne kjendiser som skal virke som inspirasjon for anorektikerne, såkalt «thinspiration».

Nå er det Middleton-søstrenes sylslanke kropper som er blitt populær «thinspiration», skriver The Times of India.

Kate Middleton (Foto: HEINZ RUCKEMANN,
  © HR)
Kate Middleton (Foto: HEINZ RUCKEMANN, © HR)
Nyheten om at Pippa også figurerer på slike nettsteder, kommer bare dager etter Daily Star avslørte at bilder av hennes søster Kate også fungerer som motivasjon for jenter med spisevegring.

Mange la merke til at Kate raste ned i vekt rett før hun giftet seg med Prince William, men det ble aldri hevdet at hun spiste for lite. Kate skal derimot ha fulgt en diett bestående av mye protein og så langt er det ingen tegn på at hun sliter med en spiseforstyrrelse selv.

Noen av bildene av den nygifte skal ha blitt endret på, slik at Kate ser tynnere ut enn det hun egentlig er.

Les også: Nok en Kate raser ned i vekt

– Flott inspirasjon! Jeg forguder Kate, skrev en bruker på et av pro ana-nettstedene.

Farlige nettsteder

Eksperter har lenge advart mot slike nettsteder, og også i Norge roper man varsko.

Sosialkonsulent hos Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) Ellen Berg Ottesen, mener slike nettsteder kan være svært skadelige.

Les også: Blogger Linnéa Myhre var døden nær

Hennes erfaring er at slike nettsteder blir oppsøkt av to ulike grupper av kvinner med spiseforstyrrelser. De som ukritisk benytter seg av dem, og de som egentlig vet innerst inne at spiseforstyrrelsen er noe de burde jobbe med.

– Særlig for sistnevnte gruppe kan nettsidene gjøre det blir ekstra vanskelig å ta tak i problemet, men pro ana-sider er uheldige for alle med spiseforstyrrelser, understreker hun overfor «God Kveld Norge».

Fellesskapsfølelse

Ottesen har også merket seg at sidene ofte gir brukerne en følelse av fellesskap.

– Jeg får ofte inntrykk av at det er en «oss mot verden»-mentalitet på slike sider. De føler de har skjønt noe som resten av verden ikke har skjønt, og gir hverandre oppmuntring og støtte for å fortsette «livsstilen». Denne fellesskapsfølelsen oppfattes nok som positiv av brukeren, selv om den ikke er det, sier hun.

Les også: - Jeg er ikke for tynn

Men hvor farlig er det egentlig å se bilder av tynne kjendiser? Det synes Ottesen det er vanskelig å svare på.

– Å si at bilder i ukeblader av tynne kjendiser forårsaker anoreksi, er en grov overforenkling. Men fokuset på kropp og skjønnhet i media kan helt klart være en belastning for jenter som er utsatt fra før av. Så selv om bilder av tynne kjendiser sjelden er årsaken til at folk får spiseforstyrrelser, kan de være en utløsende faktor, forklarer hun.