– Jippi!

Dét er bistandsadvokat Mette Yvonne Larsens umiddelbare respons etter at Høyesteretts ankeutvalg tirsdag avviste anken fra Drammen kommune i saken om barnevernets forsømmelse av tre søstre.

De tre ble i Borgarting lagmannsrett tilkjent 5,2 millioner kroner i erstatning fra Drammen kommune. Bakgrunnen er at barnevernet fikk bekymringsmeldinger om vold og omsorgssvikt mot barna i 12 år, uten å gripe inn.

LES OGSÅ: Søstre fikk 5,2 millioner kroner i erstatning

– Uforsvarlig minimumspreget

I den oppsiktsvekkende slutningen skrev lagmannsretten at barnevernet opptrådte «uforsvarlig minimumspreget» og «tilfeldig» i oppfølgingen av jentene.

– Anken er avvist. Ankeutvalget har bare skrevet noen få linjer om at saken ikke har prinsipiell betydning eller andre forhold som tilsier at anken bør henvises til Høyesterett, sier Larsen.

Dommen fra Borgarting lagmannsrett blir dermed stående, i tillegg til at de er tilkjent saksomkostninger for Høyesterett.

De gråt som barn når de fikk høre at anken var avvist

BAKGRUNN: Hele dommen fra lagmannsretten

– Hvordan reagerte dine klienter på at det nå er satt sluttstrek for denne saken?

– De gråt som barn når de fikk høre at anken var avvist. De har vært bekymret for at det kunne bli en ny runde i rettsapparatet, med venting på penger og faren for endringer, sier hun.

– Slått med skiftenøkkel

TV 2 Nyhetene fortalte første gang om den tragiske saken i august i fjor, i forbindelse med at det ble tatt ut stevning mot Drammen kommune. Barnevernet fikk gjennom tolv år en rekke bekymringsmeldinger fra både helsestasjoenn, politiet, skolen og anonyme tipsere uten at noe ble gjort.

Helt nede i seksårsalderen måtte de følge sin rusavhengige mor til avrusning, og de ble jevnlig offer for grov vold og mishandling. Likevel snakket ikke en gang barnevernet med jentene.

– Jeg fikk en skiftenøkkel i hodet og ble slengt inn i en murvegg med ansiktet. Jeg ble også slått med knyttneve og dyttet ned trapper, fortalte en av søstrene.

– Det er mange episoder. En gang ble mamma veldig sint. Hun sa jeg måtte skjerpe meg og jeg sa ja. Da sa hun at hun skulle hente kniven. Jeg trodde mamma tulla, men hun hentet kniven, løp etter meg og stakk meg i låret tre ganger, fortalte storesøsteren.

DETTE ER SAKEN: Ble slått av moren med hammer og verktøy

Sliter

Jentene sliter i dag med psykiske problemer, og de har ikke fått utdanning eller jobb. Erstatningssummen kommer derfor godt med for dem.

– Men her er det økonomiske faktisk underordnet. Det er fint for dem å få pengene, men enda viktigere er det å få beskjed om at noen sitter med et ansvar, og at det var voksne folk som forsømte seg i denne saken.

Da den eldste av søstrene fylte 18 år tok hun først med seg den nest eldste av søstrene hjem til seg. Deretter tok hun etter en tid også med seg den yngste – som på det tidspunktet bare var elleve år gammel.

– De har alltid måttet ta ansvar for seg selv, og den eldste av søstrene for de to yngre, sier Larsen.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje om avgjørelsen fra lagmannsretten: (artikkelen fortsetter)

– Smell til!

Den klare avgjørelsen fra lagmannsretten vil ifølge henne være av betydning for andre som er eller har vært i en tilsvarende situasjon.

– Den vil absolutt være klart presedensskapende siden den er såpass klar og grundig. Erstatningsbeløpet er også høyt i forhold til hva som har vært det gjengse, sier hun.

– Representerer dette et brudd i forhold til tidligere rettspraksis på området?

– Det er ikke store endringer, utover at det er litt flere erstatningsposter. Men jeg ser at enkelte tidligere har nøyd seg med ménerstatning, så dette vil være en klar oppfordring til å «smelle til» med alle kravene, sier bistandsadvokaten.

Se den aller første saken fra TV 2 Nyhetene i fjor: